Eind april heeft het Hilversumse college de jaarrekening 2015 openbaar gemaakt. In deze jaarrekening ziet de VVD fractie veel reden tot optimisme, maar er zijn ook kritische kanttekeningen. We hebben de belangrijkste zaken eens op een rij gezet.

Een iets sterkere financiële positie
In de eerste plaats laat de jaarrekening een heel mooi positief resultaat zien: maar liefst 5,4 miljoen euro blijft over onder aan de streep. Gelukkig beaamt het college zelf al dat dit mooie resultaat in belangrijke mate te danken is aan een aantal meevallers, zoals bijvoorbeeld de reserve voor het Arenapark en hogere OZB opbrengsten. Dat de reserve voor het Arenapark is vrijgevallen, is heel goed. De VVD pleit al jaren voor het stoppen met het vormen van allerlei potjes (of beukennoten, zo u wilt) en daar is hiermee een goede start gemaakt. De jaarrekening geeft op deze manier een veel beter beeld van welk geld daadwerkelijk beschikbaar is. Dat ze invoering van de zorgtaken in Hilversum zo goed verlopen is, is misschien wel het beste nieuws uit de jaarrekening. Financieel binnen de kaders en zonder grote incidenten. Dat is zonder meer een compliment waard! Verder zijn de schulden ruim 5 miljoen euro lager uitgevallen dan was begroot. De VVD wil hier echter waken voor te veel optimisme: de solvabiliteit van de gemeente is licht afgenomen en de schulden zijn per saldo wel degelijk gestegen! Dat blijft onwenselijk en die trend moet in 2016 weer omgekeerd worden.

Veel minder risico’s
Het belangrijkste goede nieuws uit de jaarrekening is eigenlijk het stuk over risico’s en weerstandsvermogen. Met name de risico’s die samenhangen met UPC (wat jarenlang als een zwaard van Damocles boven Hilversum bungelde) en de grondexploitaties zijn sterk afgenomen. Weliswaar staan daar nieuwe risico’s, zoals de kosten van de vluchtelingencrisis, tegenover, maar in algemene zin zijn de risico’s waar Hilversum voor staat kleiner en beter beheersbaar. Dat is een gunstige ontwikkeling.

Meer belastingen, maar gelukkig niet per inwoner!
In 2015 heeft Hilversum meer belastingen geïnd dat verwacht. Dat wordt niet veroorzaakt door een hogere waarde van woningen zoals de gemeente zelf aangeeft, maar vooral door nieuwe woningen Immers: een hogere waarde van huizen wordt als het ware gecorrigeerd door een lager tarief per huis. Per saldo wordt alleen de inflatie aan de inwoners doorberekend. Het goede nieuws is vooral dat Hilversum in Nederland voor het eerst onder het gemiddelde scoort qua woonlasten. Waar heel veel gemeenten in de crisisjaren de rekening bij de inwoners hebben gelegd, heeft Hilversum in eigen kosten gesneden. Dat betaalt zich nu terug!

We zijn er nog niet Wat de jaarrekening ook duidelijk maakt, is dat we er nog niet zijn in Hilversum. Zoals gezegd moeten de schulden omlaag, wat nog lastig wordt gezien de vele ambities van het college. Maar ook op andere vlakken blijven de uitdagingen groot. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn er weinig woningen voor het middensegment gebouwd, daarnaast blijven de culturele instellingen worstelen betalende bezoekers te trekken. Er is, met andere woorden, nog veel te doen in Hilversum. Maar de uitgangspunten zijn zeker wel eens slechter geweest!

Arno Scheepers