De VVD-fractie heeft woensdagavond tegen het amendement van Hart voor Hilversum gestemd en wij waren daarmee de enige 6 tegen-stemmen van de verder unanieme gemeenteraad. Waarom eigenlijk? Een kleine uitleg.

Hart voor Hilversum wilde graag in het programma van eisen voor het (nieuw te ontwikkelen) stationsgebied opnemen dat alle nieuwbouw aardgasvrij moet worden gebouwd; dit houdt in dat de nieuw neer te zetten gebouwen geen aardgasaansluiting zouden moeten hebben. Een sympathiek voorstel, en in lijn met stemmen uit Den Haag, dus niks mis mee – zou je zeggen.

En eerlijk gezegd vinden we met het voornemen ook niks mis. Aardgasvrij ontwikkelen is sowieso de toekomst. Volgens specialisten is het eigenlijk de enige weg om in te slaan dus wat is het probleem dan om vanuit de raad dit op te leggen?

De VVD vindt dat je je als raadslid aan je taak dient te houden; de raad stelt kaders, maar gaat niet over uitvoering. Met andere woorden; je kan als raad wel zeggen dat je eist dat nieuwbouw duurzaam, toekomstbestendig en/of levensfasebestendig moet zijn. Niks mis mee. Maar ga je als raad nou niet teveel bemoeien met de uitvoering. De gemeente heeft ter zake kundige specialisten in dienst die uitstekend uitvoering kunnen geven aan de kaders die de raad ze stelt. Het is niet nodig, en welbeschouwd in het geheel geen goed idee om vanuit de raad te gaan dicteren hoe het gedaan moet worden. De gemeenteraad dicteert wat er gedaan moet worden, maar moet zich liever niet bemoeien met het hoe tenzij daar een concrete aanleiding voor is.

Naast het respecteren van specialisten is er ook een aantal praktische bezwaren te bedenken bij zo’n amendement. Een amendement is een best zwaar middel; deze tekstaanpassing in het programma van eisen heeft als gevolg dat het vanaf nu per definitie onmogelijk is om nog maar een enkele gasleiding aan te leggen in op het stationsplein te ontwikkelen nieuwbouw. Restaurants kan je dus wel vergeten – als de chef op gas zijn gerechten wil bereiden. En andersom moeten we nu waken voor volstrekt niet-duurzame gebouwen die worden neergezet met het argument dat het kan/mag omdat er geen gasleiding in zit.

Al met al niet zo handig. Stel kaders als raad, maar ga niet op de stoel van de ambtenaar zitten. Die weet namelijk heel goed zelf wat hij/zij moet met de opdracht iets duurzaam neer te zetten en mocht dat onverhoopt niet goed gaan dan is daar altijd nog de raad om in te grijpen. Dit soort amendementen werkt verstikkend, schaden het vertrouwen in het ambtenarenapparaat maar ja, inderdaad, komen wel héél sympathiek over … dat wel.

Hidde Fennema