Naar aanleiding van jeugdoverlast op het Ooievaarplein en het J.P. Thijssen plein heeft de VVD in het belang van de bewoners regelmatig aandacht voor de aanpak in de raad gevraagd. Maar dat niet alleen, de VVD heeft in juli 2016 een motie ingediend om jeugdboa’s in Hilversum in te zetten. Bewoners klaagden over de lagere prioriteit bij de politie van overlastmeldingen. Voor jeugdboa’s hebben juist die meldingen de hoogste prioriteit. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in de omgang met jongeren en hebben de bevoegdheid om zo nodig een boete op te leggen.

Grote winst is dat de jeugdboa’s aan de hand van de zogenaamde plus-min-mee methodiek de overlast plegende jongeren in kaart brengen. Zo wordt duidelijk wie binnen de groep de meelopers en de negatieve en positieve kopstukken zijn. Op basis van de rol in de groep, wordt de individuele aanpak bepaald. Dat is maatwerk en wordt zowel op de jeugdgroep afgestemd als op het individuele groepslid en de plaatselijke problematiek. Inmiddels hebben de jeugdboa’s 51 overlast gevende jongeren in Hilversum in beeld gebracht.

Een mooi wapenfeit maar hoe nu verder met het voorjaar voor de deur?
Op verzoek van de VVD werd daarom begin maart een beeldvormende sessie gehouden om de ketenaanpak voor de raad inzichtelijk te maken. Het leverde het beeld op dat de keten steeds beter op orde komt maar nog weinig planmatig samenwerkt en voornamelijk reactief van aard is. De VVD pleit er daarom voor om onder regie van de gemeente met alle ketenpartners een plan gericht op het voorkomen van jeugd overlast op te stellen. Dat plan zou er snel moeten komen.

Eerder heeft de VVD in de raad de burgemeester gevraagd of hij zicht had op de ‘broertjes van de broertjes’. Hoe gaan we voorkomen dat de broertjes van de in kaart gebrachte jongeren over een aantal jaar de nieuwe meelopers zijn en de aanpak van jeugdoverlast dweilen met de kraan open blijft? Dat kan onder meer door te anticiperen op basis van de gezinssamenstelling van de door de jeugdboa’s geïnventariseerde overlast gevende jongeren. Dat lijkt zo gesteld eenvoudig maar is het niet. De portefeuille jeugd zit binnen het college niet bij de burgemeester. Goede nieuws is dat de burgemeester bereid is om in dit kader nog nadrukkelijker samen te werken met de jeugdportefeuille.

Hoewel de inzet van de jeugdboa’s pas in oktober van dit jaar geëvalueerd wordt tekent de toegevoegde waarde van hun inzet zich nu al af. Zonder hun inventarisatie had Hilversum nog geen volledig beeld van de overlast gevende jongeren. Om dat beeld actueel te kunnen houden zet de VVD in op continuering van de jeugdboa’s en uitbreiding indien nodig. Dat is van belang voor alle Hilversummers die met de overlast van de jeugd te maken hebben. Op hun overlastmelding dient altijd een reactie plaats te vinden.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD Hilversum