Tijdens de “12 uur van het centrum”, de manifestatie van de gemeente om de inwoners te laten meedenken over het centrumplan, werd door inwoners gepleit voor meer speelvoorzieningen in het centrum. In mijn artikel vorig najaar over de VVD-winkel noemde ik dit punt al. De VVD vindt dat speelvoorzieningen in het centrum hard nodig zijn. We hebben echter meer ambitie dan zo maar wat speeltoestellen plaatsen.

Boodschappen doen gebeurt vooral in de wijk(supermarkt) en we kopen steeds meer via internet. Naar een stadscentrum gaat men vooral om recreatief te winkelen en uit te gaan. Sfeer, beleving, verrassing, evenementen en onderscheidend vermogen zijn dus van belang om winkelend publiek te trekken. De VVD heeft om die reden in haar centrumvisie “Centrum met Allure” aangegeven verschillende sferen en thema’s voor de verschillende pleinen in het centrum te willen. Herkenbare pleinen versterken het kernwinkelgebied.

Het Wagenmakersplein is een rustig, vriendelijk en groen, maar ook heel centraal gelegen pleintje in het voetgangersgebied/kernwinkelgebied. De VVD wil dit pleintje graag meer karakter te geven dan dat van een fietsenstalling en wil de fietsen achter groene hagen zetten. De VVD wil van dit plein een gezellig speel- en kinderplein maken. Een unieke plek in het Gooi!

Er zijn al een speelgoedwinkel, een restaurant met speelzolder, een spellencentrum en een pannenkoekenrestaurant gevestigd. Waarom dus niet hierbij aanhaken en straks ook een kinderkledingwinkel, een babywinkel, een kinderschoenenwinkel, enz.?

De VVD stelt in haar centrumvisie voor om aan ‘ruilverkaveling’ te gaan doen. Een binnenstadsmanager kan actief winkels werven of stimuleren dat winkels op de juiste plek terecht komen. Ook de doorgang van de Kerkstraat naar het Wagenmakersplein leent zich voor ruilverkaveling. Op de plek van Eyes+More zou volgens de VVD gezellige daghoreca moeten komen.

In plaats van fietsen aan beide zijden, ontstaat dan een mooie verbinding naar het Wagenmakersplein. Een verbinding langs een zonnig terras met boompjes, dat vanaf De Smidse tot aan de Kerkstraat doorloopt. Halverwege deze drukste winkelstraat zou dat niet alleen een geweldige toevoeging zijn, maar ook een mooie toegang tot het speelplein.

In het midden van het Wagenmakersplein wil de VVD een leuke, veilige en groene speelplek voor de kinderen, met rondom bankjes voor de ouders. Voor zowel buurtbewoners als voor winkelend publiek. Ook vanaf de terrassen is er goed zicht op de spelende kinderen. Kleurige lampions hangen in de bomen. Kinderen zullen hun ouders vragen om daar met hen naar toe te gaan!

Joost van Gilse
Raadslid VVD Hilversum

Foto: voorbeeld van een groen speelplein