Op 1 juli jongstleden heeft de gemeenteraad het definitief ontwerp voor het marktplein vastgesteld. Een mooi ontwerp dat door een amendement van de VVD nog weer een stukje mooier is geworden. Er komt meer groen in de vorm van bomen langs de pleinranden.

Vorige week is aan de kop van de Groest een stukje proefbestrating gelegd en dat ziet er al prachtig uit. Het marktplein wordt zo een mooi plein; maar als er geen markt of evenement is, dan is het nog steeds een groot en leeg plein. Het plein is een van de grootste pleinen in Nederland en is ter vergelijking net zo groot als het Vrijthof in Maastricht.

In het kader van het Dudokjaar had het college het idee voor een beeld van Dudok. De VVD heeft het college op 1 juli (precies 100 jaar nadat hij in dienst van de gemeente Hilversum kwam) door middel van een breed gedragen motie gevraagd om dit beeld op het marktplein te plaatsen. Het zou immers mooi zijn om dit als ankerpunt te hebben midden op dit grote plein in de zicht-as van de Groest. Het kan op marktdagen ook een leuk herkenningspunt zijn als middelpunt van het horecapleintje van de warenmarkt.

Omdat het college eerst de mogelijke locaties goed wilde onderzoeken, heeft de VVD die motie toen aangehouden. Toen het college begin november had besloten dat het beeld van Dudok in het Dudokpark moest komen, was dat voor de VVD reden de motie in de raadsvergadering van 11 november weer in behandeling te brengen. De VVD vindt dat Dudok een prominente plek verdient en dat het beeld niet in een parkje verstopt moet worden. Die omgeving, met het raadhuis, met een borstbeeld van Dudok in de hal en met een permanente Dudoktentoonstelling in de kelder, ademt immers al voldoende Dudok.

Een sculptuur van Dudok op de markt daarentegen brengt daar levendigheid en kan juist Hilversum als stad van Dudok en van jonge monumenten onder de aandacht brengen bij bezoekers aan het centrum. Daarbij zijn ook diverse toepassingen denkbaar die de link leggen met architectuurlocaties en architectuurroutes in Hilversum.

Met 27 tegen 8 stemmen is het VVD voorstel met ruime meerderheid in de raad aangenomen.

Joost van Gilse