In het kader van het Dudokjaar kwam het college met het idee voor een beeld van Dudok in het Dudokpark. De VVD heeft het college op 1 juli 2015 (precies 100 jaar nadat hij in dienst van de gemeente Hilversum kwam) bij motie gevraagd om dit beeld dan niet in een parkje te verstoppen, maar op het vernieuwde marktplein te plaatsen. Het zou midden op dit grote (en op niet-marktdagen lege) plein een prachtig ankerpunt kunnen zijn, prominent in de zicht-as van de Groest.

De VVD vindt dat Dudok een prominente plek verdient. Een Dudokbeeld op de markt kan Hilversum als stad van Dudok én van jonge monumenten onder de aandacht brengen bij de bezoekers van het centrum en de link leggen met de architectuurlocaties en architectuurroutes in Hilversum.

Wethouder Jaeger heeft vervolgens een jury benoemd die een voorselectie van kunstenaars heeft gemaakt. De nu voorliggende voorstellen vormen een helaas weinig inspirerende collectie aan gekunstelde vormen, kleuren, staketsels, gebogen spiegels en als platte grap een enorme deurklink.

Binnen alle abstractheid is er echter één sculptuur die door zijn eenvoud en tijdloosheid toch weet te bekoren. De ranke zuil van Lucas Lenglet legt op een oorspronkelijke wijze de relatie met het werk van Dudok. Enerzijds door het verticale element uit de (Dudok)architectuur toe te voegen aan het horizontale, platte plein en anderzijds door het materiaalgebruik met een bekleding van de kenmerkende gouden Dudoktegeltjes. Ook stedenbouwkundig vormt dit monument het gewenste focuspunt in de zicht-as van de Groest en het middelpunt van het plein. Aangelicht zal dit ook ’s avonds een krachtig element zijn.

Probleem is wel dat de minimalistische verwijzing naar Dudok en zijn werk de gemiddelde centrumbezoeker waarschijnlijk volledig zal ontgaan. En dat is echt een gemiste kans! Ook het wervend aspect van het beeld om Hilversum als stad van Dudok en van jonge architectuurmonumenten te positioneren, was immers een wezenlijk onderdeel van de vraagstelling.

Om te zorgen dat de centrumbezoekers even stilstaan bij de sculptuur en de link leggen met Dudok en de prachtige (Dudok) architectuurmonumenten in Hilversum, zou aan de voet van de zuil door de kunstenaar een meer concrete verwijzing naar Dudok en zijn werk moeten worden toegevoegd.

Dat zou kunnen in de bestrating, maar beter nog in een (al dan niet losstaande) sokkel met daarin verwerkt bijvoorbeeld afbeeldingen of projecties, QR codes, schermen, teksten in Dudok lettertype, et cetera.

Een eenvoudige sokkel (passend in de beeldtaal van Dudok) kan meteen dienst doen als de noodzakelijke aanrijdbeveiliging en als zitelement waarmee aan de voet van het monument een ontmoetingsplek wordt gecreëerd.

Joost van Gilse