De VVD heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de veiligheid op het Ooievaarplein. Nadat overlastgevende jeugd daar de bewoners in de zomermaanden het leven zuur maakte werd met steun van de VVD een tijdelijke camera op het plein geplaatst. Met de plaatsing van de camera keerde de rust op het plein terug en nam het gevoel van veiligheid onder de bewoners toe.

Van meet af aan stond vast dat de tijdelijke plaatsing van een camera alleen, geen oplossing op lange termijn zou bieden. Daarom werd de burgemeester door de raad verzocht om flankerend een meer integrale wijkgerichte aanpak te realiseren. Een verzoek waar de burgemeester ook persoonlijk en met gedrevenheid invulling aan heeft gegeven getuige zijn gesprekken met de jongeren, bewoners, diverse vertegenwoordigers en instellingen. Nadat de camera conform het raadsbesluit werd verwijderd, is de raad desgevraagd geïnformeerd over de voortgang en resultaten van het integrale beleid. Toen eind 2015 de jeugd stenen door de ruiten gooide op het plein werd die aanpak op de proef gesteld en vergde veel inzet en energie. De betrokkenheid van de bewoners nam toe door het gebruik van een ‘buurtveiligheidgroep’ in Whatsapp, een initiatief dat mede dankzij aandringen van de VVD daar tot stand kwam en later in heel veel wijken in Hilversum navolging vond.

Toch blijft een vraag die wij ook in de raad hebben gesteld en die opgaat voor alle overlastgevende Hilversumse jeugd vooralsnog onbeantwoord. Als we weten wie de overlastgevende jongeren zijn hebben wij dan ook zicht op hun broertjes? Hoe groot is de kans dat zij straks het overlaststokje overnemen? Of gaan we wanneer de zomervakantie is begonnen alleen reageren op nieuwe incidenten zonder zicht op mogelijke dadertjes?

De VVD pleit hierom voor vroegsignalering. Niet alleen door de wijkagent wanneer er strafbare feiten worden gepleegd, maar eerder. Het waarnemen van normafwijkend gedrag door jongeren vindt in de wijken en op scholen plaats. Het verzamelen van die informatie stelt de gemeente in staat om vroegtijdig een zogenaamd ‘stopgesprek’ met de jongeren en hun ouders te voeren. In het kader van de zogenaamde HALT afdoening van lichte strafbare feiten met 12-minners heeft het Openbaar Ministerie hier reeds positieve ervaring mee. Volgens de betrokken professionals voorziet de Stop-reactie in een behoefte omdat deze een pedagogisch en preventief effect oplevert. Dat blijkt uit de evaluatie van het landelijke experiment met deze maatregel.

In de commissie Economie en Bestuur zal de VVD vragen stellen over vroegsignalering, de mogelijkheid om het ‘stopgesprek’ ook naar aanleiding van normafwijkend gedrag in te zetten en natuurlijk wat Burgemeester Broertjes weet over de broertjes.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD Hilversum