Al in maart 2015 heeft de VVD heeft zich nadrukkelijk ingezet voor de toepassing van een laagdrempelig en effectief middel tegen inbraken en andere vormen van criminaliteit; de inzet van whatsapp-groepen. De primeur had het Ooievaarplein in Hilversum Oost. Inmiddels bedraagt het aantal whatsapp-groepen in onze gemeente bijna 100 en loopt Hilversum hiermee landelijk voorop. Met 1 groep per 1000 inwoners doet Hilversum het aanzienlijk beter dan de rest van het land waar 1 op de 10.000 inwoners meer gebruikelijk is.

Afgelopen dinsdag werd door de gemeente een bijeenkomst georganiseerd voor de beheerders van de whatsapp groepen veiligheid in Hilversum waaraan ook de VVD deelnam. In de vol bezette raadszaal heette de burgemeester de beheerders, wijkagenten en buurtcoördinatoren van de gemeente welkom. Aan de hand van verschillende inleiders werd duidelijk dat de inzet van whatsapp een bijdrage levert aan de verbinding van bewoners en hun alertheid. Of de whatsapp-groepen ook een directe invloed hebben gehad op het keren van de sterke piek inbraken in maart dit jaar kon feitelijk niet worden vastgesteld, maar de algemene overtuiging was dat het zeker een bijdrage had geleverd.

Veel praktische vragen passeerden de revue, zoals waar de door de gemeente ter beschikking gestelde whatsapp-borden te krijgen zijn, of het niet beter is om kleine groepen te combineren tot een grote groep, hoe je met foto’s om moet gaan in het kader van privacy, hoe je de wijkagent bereikt en hoe je ‘social talk’ voorkomt?

Die laatste vraag raakt ook een andere ontwikkeling binnen de gemeente. Daar waar de wethouders die over de wijken gaan nog op zoek zijn naar mogelijkheden om bewoners in de wijken te verbinden blijkt de burgemeester als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid met de whatsapp-groepen een krachtig verbindend middel in handen te hebben. De participatie van buurtcoördinatoren in de whatsapp-veiligheid groepen ligt daarom voor de hand maar vraagt ook van hen ‘etherdiscipline’. Het geeft ze de mogelijkheid om alert en oplossend te reageren. Een goed voorbeeld daarvan gaf een in de Hilversumse Meent wonende beheerder. Hij nam verloedering en weinig wij(kgevoel) waar in de Distelmeent en aangrenzende wijken en noemde als oorzaak de snelle doorstroom van bewoners en leegstand. Werk aan de winkel dus voor de buurtcoördinator van de Meent.

Het is prachtig om te zien dat een initiatief waar de VVD zich hard voor heeft gemaakt zo’n vlucht in Hilversum heeft genomen, resulterend in een grote mate van alertheid op crimineel gedrag en verbinding van bewoners. Daarvoor verdienen alle deelnemende bewoners en de beheerders een groot compliment.

Het is nu wachten op de eerste aanhouding op heterdaad dankzij die toegenomen alertheid. Een aanhouding maakt immers klip en klaar aan het boevengilde dat in wijken met het whatsapp-bord de pakkans groot is. De VVD heeft daarom tijdens de bijeenkomst een taart in het vooruitzicht gesteld van de eerste whatsapp-groep die door de politie op heterdaad een boef aan laat houden. In dat geval gaat er natuurlijk ook een VVD-taart naar de betreffende wijkagent.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD Hilversum