Eerder deze zomer overhandigde de VVD twee taarten aan bewoners uit de Whatsappgroep veiligheid aan de Diependaalsedrift. Door de alertheid en snelle uitwisseling van informatie kon de politie op heterdaad een inbreker in een woning aan de Diependaalsedrift aanhouden. Daarmee kwam de VVD met groot genoegen een belofte na. De eerste whatsappgroep die er in zou slagen om een inbreker in samenwerking met de politie op heterdaad aan te houden kon rekenen op een taart van de VVD.

Iedere inbraak heeft een grote impact. Niet voor niets is de aanpak van inbraken één van de vier topprioriteiten van het integraal veiligheidsplan 2015-2018 van de gemeente Hilversum. Eén van de acties was om de bewoners nauwer te betrekken bij die aanpak. Reden voor de VVD om de gemeente te stimuleren om actief het gebruik van whatsapp groepen te propageren. Met succes, want Hilversum is inmiddels heel veel alerte inwoners rijker die in meer dan honderd van dergelijke whatsappgroepen samenwerken om inbraken te voorkomen. Dat was nodig ook, want het aantal inbraken nam van 405 in 2014 toe tot 564 inbraken in 2015. Een doorn in het oog van burgemeester Broertjes en aanleiding tot een verscherpte aanpak. Door de inzet van een speciaal inbraakteam en hulp van steeds meer alerte bewoners is in 2016 weer een voorlopige daling van 46% procent gerealiseerd. Mooie resultaten, maar gezien de grote impact blijft elke inbraak er één te veel.

Bij de uitreiking van de taart werd duidelijk dat de politie recent een woninginbreker had aangehouden die een paar dagen daarvoor ook al was aangehouden voor een inbraak. Die inbreker was met een dagvaarding op zak weer vrij gelaten. Vrij gelaten om kort daarop weer opnieuw een inbraak te plegen, zo bleek.

De VVD vindt dat onacceptabel en heeft daar grote moeite mee. Het is aan actieve en alerte inwoners niet uit te leggen dat, mede door hun inspanningen op heterdaad aangehouden inbrekers, kort daarop weer in hun wijk kunnen inbreken.

Om die reden heeft de VVD met brede steun uit de raad een motie ingediend om te onderzoeken of supersnelrecht in die gevallen waarin een inbreker in Hilversum op heterdaad wordt aangehouden, standaard kan worden toegepast. De motie geeft de burgemeester opdracht om het Openbaar Ministerie (OM) hier toe te verzoeken. Een ‘verzoek’ omdat de toepassing van supersnelrecht de exclusieve bevoegdheid van het OM is.

Het voordeel van supersnelrecht is dat een aangehouden inbreker niet meer vrij komt tot en met het uitzitten van zijn straf. Dat legt wel enige druk op de strafrechtketen. Zo moeten de processtukken binnen drie dagen worden aangeleverd. Om die reden stellen wij in de motie voor om supersnelrecht alleen bij op heterdaad betrapte inbrekers toe te passen en vooralsnog alleen in de schoolvakantieperiodes. Bij heterdaad is de bewijsvoering eenvoudiger en tijdens de schoolvakantie is er minder sociale controle in de wijken. Ondanks dat het slechts om enkele gevallen op jaarbasis zal gaan is het een geruststellende gedachte voor bewoners en gaat er een preventieve werking naar het inbrekersgilde van uit.

Het initiatief van de VVD Hilversum sluit overigens naadloos aan op een overeenkomstig beleidsvoornemen van onze minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. Eind augustus dit jaar verzocht hij het College van procureurs-generaal en de raad voor de rechtspraak om de mogelijkheid om meer supersnelrecht toe te passen, te onderzoeken.
Vooralsnog heeft de VVD in Hilversum verzocht om een proefperiode van een jaar waarna uitbreiding kan overwogen.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD