Komende maand opent Dudok Wonen het nieuwe ‘corporatiehotel’ (snelle tijdelijke woonruimte) op de hoek van de Brinkweg en de Langestraat. Het is een mooi en sfeervol pand geworden, maar daar ging heel wat aan vooraf.

Onder andere naar aanleiding van de discussies rond de Gooise Herberg heeft de VVD Hilversum medio 2013 het initiatief genomen voor een motie om in aanloop naar de centrumvisie zo snel mogelijk een inventarisatie van potentiële gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden uit te voeren en deze te beschermen.

Ook heeft de VVD bij het college bepleit dat het bestemmingsplan voor de binnenstad wordt aangepast. Geen schaalsprongen en modernistische blokkendozen meer, maar de sfeer en de schaal en maat van het oude centrum moeten maatgevend gaan worden.

Het was dus jammer dat de gemeente werd geconfronteerd met sloop- en nieuwbouwplannen voor de panden op de hoek van de Langestraat en de Brinkweg. Hiervoor kwam het VVD initiatief helaas net te laat.

corporatiehotel

Na de jarenlange strijd van de VVD tegen de Almerisering van Hilversum, was de voorgestelde blokkendoos een grote tegenvaller. De welstandscommissie was tevreden met deze variant van het GAK gebouw, maar de erfgoedclubs, de VVD en ook een aantal andere partijen waren dat allerminst!

Reden voor toenmalig VVD-wethouder Beernoud Moojen, om met de ontwikkelaar in gesprek te gaan over aanpassing van de plannen. Tegenhouden lukte niet meer, dus zette hij in op verbetering. Met de afspraak om de helft van de extra kosten hiervoor bij te dragen is hem dat gelukkig goed gelukt.

De blokkendoos is vervangen door een klassiek ontwerp met sterke verwijzing naar het oorspronkelijke woon-winkelpand van de Hilversumse architect J.H. Slot (1871). Op de hoek van het aangepaste ontwerp is het oude gevelbeeld (met een extra verdieping) weer teruggekomen en de gevel aan de Langestraat is in dezelfde stijl doorgezet.

voorgestelde ontwerp
Sommigen zullen het wellicht kitsch of decorbouw vinden, maar verreweg de meeste reacties zijn zeer positief.
Laten we hopen dat het college snel met het nieuwe bestemmingsplan en de nieuwe welstandsnota voor het centrum komt, zodat dit soort interventies in de toekomst niet meer nodig zijn.

Joost van Gilse