Ook bij de Hilversumse VVD hebben we deze week het nieuws gelezen over de hondenbelasting. Niet alleen in onze regio moeten wij als Hilversummers het hoogste bedrag betalen voor onze viervoeters, maar ook landelijk staan we hoog. We zijn de op 8 na duurste gemeente. En dat terwijl de ‘blaftaks’ wat ons betreft nou echt een voorbeeld van een achterhaalde belasting is.

De hondenbelasting is in de middeleeuwen bedacht om de verspreiding van rabiës tegen te gaan en daarnaast werd de belasting gebruikt als een soort ‘transportbelasting’. Honden werden in die tijd namelijk vaak als trekdier gebruik om karren voort te trekken. Inmiddels zijn honden geen ‘lastdieren’ meer, maar huisdieren. En bij de Hilversumse VVD vinden we het niet logisch dat je voor een hond als huisdier belasting moet betalen en voor bijvoorbeeld een kat niet.

De hondenbelasting is bovendien ook geen doelbelasting in Hilversum. Dat het geen doelbelasting is betekent dat de opbrengst van de hondenbelasting niet 1-op-1 gebruikt wordt om, bijvoorbeeld, hondenpoep op te ruimen. De opbrengst van deze belasting gaat gewoon naar de “algemene pot”. Het is dus eigenlijk een vrij basale ‘melkkoe’. Elk jaar houdt de gemeente hier rond de 3 ton aan over.

Veel gemeentes hebben deze de belasting inmiddels afgeschaft, zoals bijvoorbeeld onze buren in Gooise Meren. Dit voornemen stond ook in het verkiezingsprogramma van de VVD; wij willen er vanaf. Een gat van 3 ton in de begroting slaan is niettemin best lastig. We zullen moeten zoeken naar een manier om dat tekort te dekken. Daar is de fractie op dit moment hard mee bezig. We hopen bij de behandeling van de kadernota of de begroting 2020 met plan te komen. Want als je met zo’n voorstel komt, dan moet je natuurlijk ook nagedacht hebben over hoe je dat wilt betalen: ‘zonder dekking, geen plan’.

Veel andere gemeentes gingen ons voor, dus we hebben er alle vertrouwen in dat ons dat in Hilversum ook moet kunnen lukken. Want als het aan ons ligt, moet die ‘blaftaks’ weg!

Hidde Fennema
Raadslid VVD Hilversum