In de commissievergadering van 10 maart sprak de gemeenteraad over de zogenaamde configuratie van het nieuw te bouwen zwembad. De vergadering verliep via Zoom, het vorige besluit rond het zwembad over de locatie was in maart 2020 nog ‘gewoon’ in het mooie Hilversumse raadhuis. Destijds is besloten om het nieuwe zwembad op het Arenapark te bouwen.

De VVD steunt de keuze van het college om het nieuwe zwembad uit te rusten met twee aparte bassins: een wedstrijdbad van 25×11 meter en een doelgroepenbad van 20×10 meter met een beweegbare bodem. Het nieuwe zwembad is daarmee ruim 10% groter dan de huidige Lieberg. Het zwembad, dat vernoemd gaat worden naar waterpoloër en Hilversumse olympiër Evert Kroon, dient drie doelen:

  • om te sporten: het wordt de thuisbasis voor waterpolo (Robben), wedstrijdzwemmen (Torpedo) en onderwatersport (OSVH)
  • om te leren: zwemlessen voor jong en oud
  • om te bewegen: groepsactiviteiten voor doelgroepen en vrij banenzwemmen

Het wordt daarmee geen recreatie zwembad met glijbaan en stroomversnelling. Het onderzoeksrapport dat bij de vergaderstukken zat, laat zien dat zulke faciliteiten voldoende aanwezig zijn in de regio.

De discussie in de commissie ging vooral over de geplande extra faciliteiten als een springplank, whirlpool en peuterbad. Deze extra vragen extra investeringen en brengen ook jaarlijkse kosten met zich mee als het zwembad straks open is. Voor de VVD is het belangrijk dat het zwembad zo veel mogelijk gebruikt wordt, goed voor de fitheid van de Hilversummer en goed voor de gemeentefinanciën. Het is de vraag of een peuterbad daar een positieve bijdrage aan gaat leveren. Onze fractie kijkt met interesse naar het zogenaamde theaterconcept dat door de sportverenigingen is geopperd: met multimedia de zwemactiviteiten aantrekkelijker maken. Misschien is het wel slimmer om daar in te investeren?

Tobias Westerneng

Gemeenteraadslid VVD, Woordvoerder Sport