De uitslag voor de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen is voor het Hilversumse raadslid Ruud Verkuijlen (#39 op de landelijke lijst) een ware thriller. Met de 35 zetels die Mark Rutte c.s. binnensleepte komt Ruud niet rechtstreeks, maar wel bijna zeker in de Tweede Kamer. Dan moet de VVD in het kabinet zitting nemen en minimaal 4 VVD-bewindspersonen uit de nieuw gekozen Tweede Kamer komen. Historisch gezien zou dat geen probleem moeten zijn.

Ruud Verkuijlen (1960) verruilt zijn baan bij de politie dus hoogstwaarschijnlijk voor het pluche in Den Haag. “Ik ben ontzettend blij voor de VVD met deze geweldige uitslag. Het is natuurlijk nog even afwachten, maar ik neem aan dat het Mark Rutte lukt om een kabinet samen te stellen met een zware VVD-delegatie. Ik zal daarna met veel genoegen mijn zetel in de Kamer aanvaarden.”

In Hilversum zakte de VVD iets, maar bleef de grootste partij met 21,8 procent van de stemmen (was bij de Kamerverkiezingen van 2017 23,4), op de hielen gezeten door D66 dat met 20,9 procent van de stemmen tweede werd (was 16,9). Coalitiegenoot in de Hilversumse gemeenteraad Groen Links daalde geheel in de landelijke trend ook in de omroepstad: van 11,4 naar 6,9 procent.

Oud-voorzitter van de Hilversumse VVD Anneke Krijnen was overigens de laatste plaatsgenoot die in de kamerbankjes plaatsnam. Ze zat in het parlement van december 1977 tot 9 juni 1981 en hield zich onder meer bezig met buitenlandse zaken, emancipatie, milieuhygiëne, culturele zaken en volksgezondheid.

Het centraal stembureau (de Kiesraad) stelt tijdens een openbare zitting op 26 maart de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezing vast. De leider van de grootste partij bij de verkiezingen zal het voortouw nemen bij het formeren van een nieuw kabinet. En dat is na de verkiezingen van gisteren natuurlijk Mark Rutte.