Dit is de column die verscheen op de Raadspagina in de Gooi- en Eembode van donderdag 2 december 2021.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Dit is het moment dat de lokale politici de boer op gaan om hun standpunten aan de man te brengen. En campagne zou geen campagne heten als daarbij niet juist de verschillen worden uitvergroot. Dat is heel normaal en maakt het ook begrijpelijker voor iemand die de tijd niet heeft om alles in de lokale politiek te volgen.

Een voorbeeld van dat uitvergroten is dat ik als VVD-raadslid laatst een motie heb ingediend om niet in 2040, maar in 2050 pas van het aardgas af te gaan als Hilversum. Het landelijke doel is 2050, maar een paar jaar geleden heeft iemand een meerderheid in de Raad weten te halen om daar – alleen voor Hilversum – 2040 van te maken. Het blijkt nu overduidelijk dat dat onhaalbaar is, en dat mensen er zelfs een beetje ongerust van worden. Ik dacht dus; laten we die terugzetten op 2050, dat is al moeilijk genoeg. Dit dwong partijen om kleur te bekennen en de motie had het nog bijna gehaald ook. De uitslag was nagenoeg 50-50. Kijk, nu valt er wat te kiezen!

Maar er is één onderwerp waarbij dit niet lukt en dat frustreert me. Dit is de claim, dat alleen lokale partijen, lokaal zijn. Daar kunnen die lokale partijen niets aan doen trouwens. We roepen allemaal dat we het beste met Hilversum voorhebben en dat doen zij ook, niks mis mee.

Maar waarom is het toch altijd zo, dat een raadslid van een landelijke partij zoals mijn VVD als niet-lokaal gezien wordt? Ik ben toch echt vrij lokaal; de families van mijn beide ouders zijn al generaties lang Hilversums, ik heb hier mijn jeugd doorgebracht op de Fabritiusschool en het ATC, bezorgde jarenlang de Gooi- en Eembode als bijbaan, ik danste bij Van Bommel en ik heb mijn vrouw Maaike op de Groest voor het eerst ontmoet – vorige week precies 20 jaar geleden.

Dus; hoe lokaal wilt u het hebben? Ik heb mij alleen verbonden aan een grotere, landelijke partij. Ben ik dan ineens niet meer lokaal? Of heb ik niet meer het beste voor met Hilversum maar “dien” en “volg” ik Den Haag?

Nou, dat is een misverstand dat ik nog wel even uit de weg wil helpen. Een lokale afdeling van een partij hoeft niet te luisteren naar “Den Haag”; het is eerder andersom. Wij hebben als lokale afdeling bij het opstellen van het landelijk VVD verkiezingsprogramma 5** aanpassingen door de vergadering heen geloodst. Mocht u straks een stuk minder last hebben van vliegtuiglawaai dan kan dat wel eens heel goed door mijn amendement over glijvlucht-landingen komen. Dàt is het voordeel van bij een grotere club horen.

Maar het is niet andersom; ik heb nooit Mark Rutte aan de telefoon gehad die mij ging vertellen dat we iets moois van het Marktplein moesten maken. Maar toen we een paar jaar geleden met hem op het Marktplein stonden koffie te drinken was-ie er erg over te spreken, dat wel. Gelukkig maar.

** update 11-02-2022: het waren er geen 5, maar 9!