Gisteren tekende de Gooi- en Eembode het volgende op:

“Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich dat de gemeente Hilversum geen rol te vervullen heeft in dit langdurige en ingewikkelde conflict en zal het middel van gemeentelijk vlagvertoon dan ook niet inzetten als teken van onze betrokkenheid”.

Met deze onderbouwing heeft het college besloten niet de Israëlische vlag te hijsen om daarmee deze aanval van Hamas op Israël te veroordelen en/of steun uit te spreken voor de slachtoffers. Het hijsen van de Israëlische vlag was in de loop van het weekeinde nu eenmaal landelijk tot een manier verworden om deze aanval te veroordelen en steun uit te spreken voor de slachtoffers in Israël.

De VVD fractie heeft dus via de krant vernomen dat dit de mening van het college van burgemeester en wethouders is. Wij brengen dit statement naar buiten omdat de onderbouwing die het college geeft onze fractie niet past.

De Hilversumse VVD vindt dat het hijsen van de Israëlische vlag een klein, maar symbolisch belangrijk statement zou zijn geweest. Niet om ons als gemeente daarmee te mengen in het hele conflict, maar om deze aanval van Hamas stellig te veroordelen en onze steun uit te spreken aan de vele honderden, zo niet duizenden slachtoffers van deze aanval.

Om premier Mark Rutte te citeren: ‘Het minste wat je kunt doen is zo’n vlag ophangen’.

We zijn het daar mee eens. We vinden het ongepast dat het college de conclusie trekt dat onze steun betuigen – als gemeente met haar inwoners – geen (symbolische) waarde heeft.

Het hijsen van de vlag is nu te laat – maar laat duidelijk zijn dat de Hilversumse VVD de aanval van Hamas op Israël ten stelligste en zonder enig voorbehoud veroordeelt.

Hidde Fennema
Fractievoorzitter Hilversumse VVD