VVD Wethouder Voorink heeft medio oktober helaas moeten constateren dat er te weinig politiek draagvlak was voor tweerichtingsverkeer in de Emmastraat. De beslissing wordt tot na de verkiezingen uitgesteld. Een zware teleurstelling voor de centrumondernemers en voor iedereen die streeft naar een goed bereikbaar en sterk regionaal centrum.

Hilversum heeft een regionale winkelfunctie. Ook met een compact centrum is ons winkelbestand veel groter dan alleen voor de lokale vraag en onze winkelleegstand ligt boven het landelijk gemiddelde. We zijn dus grotendeels afhankelijk van bezoekers van buiten Hilversum die grotendeels met de auto komen, en dat terwijl Hilversum bekend staat om zijn slechte bereikbaarheid t.o.v. vergelijkbare steden.

Doorstroming, herkenbaarheid (oriëntatie en  logica) en een aantrekkelijke gastvrije stadsentree. Daar gaat het ons om bij de Emmastraat;  een mooie en logische rechtstreekse ingang naar het centrum en meteen een betere doorstroming op de binnenring. De raad had hiermee in de Structuurvisie en in de Centrumvisie al ingestemd.

Na een kritische toetsing door adviesbureau Arcadis op het voorontwerp Emmastraat, is na de zomer een definitief verkeerskundig ontwerp tot stand gekomen dat van het noordelijk deel van de Emmastraat een verkeersveilige tweerichtingsstraat zou maken.

In tegenstelling tot het veel drukkere zuidelijke deel van de Emmastraat zou er ruimte zijn voor vrijliggende fietspaden (net als nu 1,8 meter breed) en voor brede middenbermen bij de kruispunten. Het ontwerp past qua verkeersveiligheid ruim binnen de ontwerpcriteria die de Hilversumse raad zelf heeft vastgesteld en die al jaren overal in Hilversum worden gehanteerd.

Niettemin stelden CDA en SP dat wat overal elders in Hilversum acceptabel is, op de noordelijke Emmastraat voor hen onvoldoende is. Dat is heel erg spijtig. Daarmee namen ze afstand van het unaniem door hun eigen College gesteunde plan.

Om de door hen en door de oppositie gewenste permanente omleiding voor de bezoekers van Hilversum toch wat te verbeteren heeft wethouder Floris Voorink toegezegd met duidelijke  richtingsborden te komen. Wat de VVD betreft is dat een noodverband.

Het zal duidelijk zijn dat de VVD zich ondanks deze flinke tegenslag onverkort blijft inzetten voor een gastvrij Hilversums centrum. De Emmastraat wordt voor de VVD zeker een verkiezingsitem en we zetten ons nu vol in voor een mooie stadsentree vanuit het station in combinatie met tweerichtingsverkeer op de oostelijke binnenring. Ook daarmee verbeteren we de bereikbaarheid en voorkomen we dat veel automobilisten ongewild een rondje rond het hele centrum moeten rijden.

Joost van Gilse