Afgelopen week heeft de Hilversumse raad twee avonden uitgebreid gediscussieerd over de begroting 2015, het document waarin het college haar plannen voor het komend jaar bekend maakt en, niet geheel onbelangrijk, wat deze plannen moeten gaan kosten. De VVD fractie is niet ontevreden met de begroting, maar er is nog wel werk aan de winkel.

De begroting 2015 laat zonder meer een aantal erg positieve ontwikkelingen zien. In de eerste plaats daalt het totaal aan woonlasten dat de Hilversummers gaan betalen. Met andere woorden: het bedrag op de acceptgiro van de gemeente gaat omlaag. Heel mooi. Verder is een groot bedrag (ruim 8 miljoen euro) opzij gezet om de taken op het gebied van zorg en welzijn die vanuit het rijk naar Hilversum komen (ook wel de decentralisaties genoemd) soepel in te voeren. Het financieel zeer voorzichtige beleid waar de VVD de afgelopen jaren zo op gehamerd heeft, werpt zijn vruchten af.

Dit college is zeer voortvarend aan de slag is gegaan met haar ambities. Om een voorbeeld te noemen: het centrum gaat opgeknapt worden, inclusief maatregelen om de binnenring beter door te laten rijden (de centrumvisie van de VVD wordt langzaamaan werkelijkheid!). Maar er zijn veel meer ambitieuze plannen. In de begroting is een deel van de kosten dat samenhangt met dit nieuwe beleid ook al opgenomen. En ondanks dit alles, is de begroting, ook voor de jaren na 2015, sluitend. Voorwaar geen gekke prestatie.

Daar wringt echter ook een beetje de schoen. Nieuw beleid kost namelijk geld en het college moet al zeer stevig bezuinigen omdat er vanuit Den Haag eenvoudigweg minder geld aan de gemeenten wordt overgemaakt. Nu heeft het college wel enkele bezuinigingsmaatregelen bedacht, maar dit betreft toch vooral de klassieke oplossingen als “doelmatiger en efficiënter” werken. Hoewel streven naar doelmatigheid natuurlijk altijd goed is, heeft Hilversum hier de afgelopen vier jaar al dusdanig veel slagen gemaakt, dat de rek er wel een beetje uit is. Het laaghangende fruit is geplukt, nu is het fruit hoog in de boom aan de beurt: de lastige politieke keuzes. En die keuzes ontbreken echter nog in deze begroting.

De VVD is van mening dat er echter voldoende mogelijkheden zijn om politieke keuzes te maken en besparingen te realiseren. Zo heeft de VVD recent al aangekaart dat het moderniseren van het welzijnsbeleid zeker zal leiden tot fors lagere kosten voor de gemeente. Daarnaast zijn ook diverse andere subsidies die de gemeente verstrekt aan herziening toe.

Al met al is de VVD fractie dus zeker niet ontevreden over de ambitieuze begroting die voorligt. Er moeten echter wel snel stevige keuzes gemaakt gaan worden door het college en de raad om deze ambities te kunnen betalen.

Arno Scheepers