Nadat hij in november het centrumplan succesvol door de gemeenteraad had geloodst, bracht VVD wethouder Floris Voorink samen met zijn collega Jaeger op in december een eerste visie op het stationsgebied naar buiten (www.centrumhilversum.nl).

Net als bij het marktplein en het centrumplan herkennen we weer veel van onze VVD ideeën. Jarenlang heeft de VVD gepleit voor een integrale aanpak voor de oostzijde van het centrum en fel gestreden tegen nog meer hoogbouw en blokkendozen. Het is de VVD geweest die de afgelopen jaren een kentering in het denken over de stedenbouw in Hilversum heeft bewerkstelligd. Door vele te grootschalige en lelijke projecten (zoals bij Lieven de Key, Langgewenst, Langestraat, Zuiderkerklocatie en de Stationstoren) met succes te bestrijden, maar ook door steeds duidelijke alternatieven te schetsen.

De VVD centrumvisie pleit voor een omsloten stationsplein met vriendelijke bebouwing, aansluitend op de schaal van het centrum, dat zich opent naar de stad. En de VVD wil af van het honderden meters lange, winderige plein parallel aan het spoor tot aan Teleac. Dit is exact wat het plan van het college nu behelst. Ook onze voorstellen voor bebouwing aan de zijde van de Stationsstraat, met horeca en terrassen en een inpandige fietsenstalling, zijn door het college overgenomen. Sterker nog, de plannen voorzien in een ondergrondse fietsenstalling voor maar liefst 8000 fietsen!

Net als voor de VVD is voor het college uitgangspunt voor de plannen tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en omlegging van de binnenring om de markt heen. Een groot voordeel van het plan van het college is dat het kiest voor sloop van het GAK gebouw. Dat geeft nog veel meer de kans om de verbinding met de structuur van de oude binnenstad te herstellen d.m.v. het doortrekken van de gevellijnen vanuit het centrum.

Het college geeft aan dat het nog slechts gaat om een ‘houtskoolschets’ en dat veel nog nader uitgezocht en uitgewerkt moeten worden. De VVD is het daar mee eens. Alle ambities zullen getoetst moeten worden op haalbaarheid, effect en zeker op betaalbaarheid. Potentiële partners als NS en ProRail zullen bereid moeten worden gevonden om mee te investeren. De VVD geeft het college graag de ruimte om de plannen nader te onderzoeken en te onderbouwen en is verheugd over het elan dat dit enthousiaste bestuur op initiatief van de VVD aan het centrum van Hilversum geeft.

Joost van Gilse