Afgelopen week publiceerde Centrum voor Duurzaamheid Telos een uitgebreid rapport over duurzaamheid bij 100 grootste Nederlandse gemeenten. Uit dit onderzoek is gebleken dat Hilversum in Nederland op de vijfde plek staat als het om duurzame gemeenten gaat. De VVD is erg blij met dit goede nieuws.

Het onderzoek van Telos heeft de gemeenten op drie gebieden getoetst aan diverse duurzaamheidscriteria: Ecologisch kapitaal, sociaal-cultureel kapitaal en economisch kapitaal. Hoewel Hilversum op alle gebieden bovengemiddeld scoort, is vooral de zeer hoge score op ecologisch kapitaal erg mooi. Het onderstreept nog maar eens in wat voor prachtige gemeente we wonen en hoe fraai de natuur in en rondom Hilversum is. Op het gebied van economisch kapitaal scoort Hilversum overigens relatief gezien het laagst. Dat maakt nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat er de komende jaren geïnvesteerd gaat worden in de Hilversumse economie, die zich met pijlers als media en zorg overigens juist kenmerkt door een duurzaam en schoon karakter.

De VVD is blij met de uitstekende vijfde plaats op de ranking van duurzame gemeenten in Nederland. Hilversum is op de goede weg, wat ook blijkt uit het feit dat de afgelopen twee jaar voor het eerst echt werk is gemaakt van de duurzaamheidsambities van de gemeente. Sinds wethouder Jooren het onderwerp duurzaamheid over heeft genomen van Erik van der Want, is er een permanent duurzaamheidsfonds opgericht, worden laagdrempelige duurzaamheidsleningen aan particulieren verstrekt (die heel populair zijn) en wordt momenteel hard gewerkt aan duurzame maatregelen in de Bloemenbuurt. Maar ook op het gebied van groen zijn er slagen gemaakt. Zo wordt de nieuwe woonwijk Anna’s Hoeve een stuk groener dan eerst gepland, is er flink geld uitgetrokken voor het vergroenen van het centrum en is zelfs een heus groenbeleidsplan in werking getreden.

Hoewel de VVD dus verheugd is over de Hilversumse ranking, zien wij de score vooral als inspiratie en aanmoediging om hard door te gaan met het verwezenlijken van duurzaamheid in Hilversum. Onze gemeente heeft nog een lange weg te gaan om haar ambities op dit gebied te realiseren. Precies daarom zal de VVD in haar verkiezingsprogramma ook uitgebreid aandacht besteden aan groen en duurzaamheid. Op naar een top 3 notering!