In de afgelopen weken zijn drie parkeerwachters agressief door burgers bejegend. De eerste keer werd een parkeerwacht mishandeld door een heet gebakerde automobilist, de tweede keer werd een collega in het gelaat gespuugd en de derde keer kon de politie net op tijd ingrijpen voordat de situatie uit de hand liep.

Drie incidenten in een korte periode die volgens de VVD om een krachtige bestuurlijke reactie vragen. Niet voor niets heeft de centrale overheid de aanpak van agressie tegen mensen met een publieke taak tot prioriteit verheven. Het is onacceptabel dat zij agressief bejegend worden. Buschauffeurs, ambulancebroeders, brandweermensen, politieagenten en in dit geval parkeerwachters vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Stelselmatige uitval ten gevolge van agressie kan het functioneren van de samenleving in gevaar brengen.

Om die reden wordt door het Openbaar Ministerie snelrecht toegepast en worden 200% zwaardere sancties geëist die blijkens recent onderzoek in de meeste gevallen door de rechter worden overgenomen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor de werkgever, in het geval van de parkeerwachters de burgemeester, om een ‘verzoek’ om smartengeld te doen op de zitting. Dat is een bedrag te betalen aan de belaagde ambtenaar voor geleden schade. Daarvoor staan vaste richtbedragen, in het geval van in het gelaat spugen is dat €150 smartengeld. De rechter veroordeelt de dader dan tot bijvoorbeeld een geldboete en de verplichting tot het betalen van smartengeld.

Voor de VVD is het van belang dat de dader betaalt waar mogelijk en daarom zou de VVD graag zien dat de burgemeester overgaat tot een zogenaamde voeging van smartengeld ter zitting voor deze en toekomstige gevallen. Daarmee toont hij zich een betrokken werkgever en geeft hij een duidelijk signaal af. ‘Handen af van mijn mensen met een publieke taak’ en de dader betaalt.

Inmiddels heeft de VVD dit onder de aandacht van de burgemeester gebracht die heeft aangegeven er naar te zullen kijken.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD