Er staat ons een hele zware taak te wachten; de transitie en transformatie van het zorg domein. Begin 2015 moet de transitie al plaats vinden. De politieke partijen zijn niet vaak met elkaar eens in Hilversum, maar over één ding zijn we het eens; we moeten alle zeilen bijzetten om deze klus te klaren. Het proces bestaat uit verschillende stappen. De eerste grote stap is de transitie. Hierbij worden de zorgtaken vanuit de landelijke overheid overgedragen aan de lokale overheden. De tweede grote stap is de transformatie van het zorgdomein en dit loopt gedeeltelijk samen met de transitie. Hierbij wordt er kritische gekeken naar hoe wij als gemeente de juiste zorg bij de juiste mensen krijgen.

Eerlijk is eerlijk; deze transitie en transformatie komt met een bezuiniging. Dat betekent dat je niet hetzelfde kunt blijven doen als wat er tot nu toe gedaan is. Maar is dat erg? Nee. Het kan beter georganiseerd worden en dat zal een hoop geld en (misschien nog wel belangrijker) ook een hoop tijd schelen. We moeten ook kritische kijken naar welke voorzieningen we bieden. Er gaat veel geld op aan voorzieningen die niet echt nodig zijn. Wat dacht u van de workshop voor brugpiepers en hun ouders; omdat de overgang van basisschool naar middelbareschool heel zwaar kan zijn voor kinderen en hun ouders. Prima dat die cursus bestaat, maar is dit een taak voor de gemeente? Of moeten wij ons richten op de meer primaire behoeften als het gaat om zorg?

We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Laten we dat dan ook spenderen aan de zaken die de Hilversummers echt nodig hebben.

We zullen u op de hoogte houden van de stand van zaken van de transitie en transformatie van het sociaal domein.

Diana Abrahams