Bij het bespreken van de kadernota afgelopen zomer, heeft de VVD fractie opnieuw gepleit voor een effectiever welzijnsbeleid. De VVD vindt het namelijk heel belangrijk dat de gemeente belastinggeld doelmatig en transparant uitgeeft. Als het gaat om de uitgaven aan welzijn, is hier echter nog een enorme slag te slaan.

Twee jaar geleden heeft de VVD deze discussie al een keer aangezwengeld, toen aan de hand van het activiteitenprogramma van Hilversums grootste welzijnsorganisatie, Versa. Op een paar door de VVD aangehaalde voorbeelden van activiteiten die niet bij de overheid thuishoren (denk aan de cursus buikdansen voor zwangeren), werd vooral schamper gereageerd. De VVD stond evenwel niet alleen in haar visie. Ook de Rekenkamer gaf in 2011 al aan dat het beleid rondom presstatieveld 1 van de WMO (welzijn) erg algemeen en niet meetbaar is. Wanneer je echter de nieuwe editie van het activiteitenprogramma van Versa leest, wordt duidelijk dat er niets is veranderd. De VVD vindt dat het welzijn in Hilversum nu snel op de schop moet.

Rond Versa is sprake van een aantal problemen. Allereerst (en hier moet de raad hand in eigen boezem steken) zijn de kaders die aan Versa zijn meegegeven veel te vaag. Veel concreter dan “samenhang in de sociale leefomgeving” en “het initiëren van hiertoe verbindende activiteiten” wordt het niet, laat staan dat sprake is van meetbare doelen. Per saldo wordt het oude welzijnswerk gewoon voortgezet en blijft het enorme scala aan activiteiten dat duidelijk niet bij de overheid thuishoort, gehandhaafd.

De VVD vindt in elk geval dat een kinderdisco, een “happy energy sport workout”, een cursus daglicht schilderen of fietsles (“het maakt niet uit of u goed Nederlands spreekt, als u wilt leren fietsen kunt u bij ons terecht”) geen overheidstaken zijn. Het is beleid van Hilversum de WMO zo vraaggericht mogelijk aan te bieden. Maar in welke vraag wordt bij deze activiteiten eigenlijk voorzien?

Dat brengt ons meteen op het tweede punt: de verantwoording over de activiteiten. Nimmer heb ik mogen lezen in hoeverre het aanbieden van yoga of een cursus “Ayurvedisch koken” succesvol is geweest, laat staan of deze activiteiten hebben bijgedragen aan wat voor doelstelling dan ook. Het meten van de effectiviteit gebeurt gewoon niet.

Tot slot speelt een ander probleem. Wanneer een welzijnsorganisatie, die grotendeels gefinancierd wordt met belastinggeld, activiteiten aanbiedt die ook door commerciële partijen worden aangeboden, is gewoonweg sprake van oneerlijke concurrentie. Immers, we hebben in Hilversum al yogascholen, dansscholen en instellingen die taalonderwijs aanbieden. Waarom zou Versa dit dan ook moeten doen?

Begrijp me niet verkeerd: Ik twijfel geenszins aan de goede intenties van de mensen die zich inzetten voor deze activiteiten. Integendeel. En ongetwijfeld beleven mensen er plezier aan. Maar als gemeenteraad moet je kritisch durven kijken naar de manier waarop je belastinggeld uitgeeft en dus ook keuzes durven maken. En hoewel de VVD niet tegen welzijnswerk is, kan een aanzienlijk deel van de huidige activiteiten geschrapt worden. Ofwel omdat het gewoonweg geen taak van de gemeente is, ofwel omdat andere instellingen deze diensten al aanbieden in Hilversum.

Nu de begroting 2015 in aantocht is, vindt de VVD het de hoogste tijd een open en eerlijke discussie te voeren in de raad over wat we nou eigenlijk willen met het welzijnswerk en vooral welke concrete kaders en, jawel, SMART geformuleerde prestatie-indicatoren, we de uitvoeringsinstellingen meegeven. Wat de VVD betreft wordt het welzijnswerk in Hilversum in elk geval snel veel doelmatiger en transparanter gemaakt. Voor 2015 moet als gevolg hiervan een besparing van zeker een miljoen euro mogelijk zijn.

Arno Scheepers