Deze week ging de gemeenteraad akkoord met het afgeven van een ontwerp verklaring van geen bedenkingen om aan de Groest 16-18 een horecagelegenheid met terras te vestigen. Een prima invulling (en dus behoud) van een leegstaand monument, dat voor deze restaurantfunctie wordt uitgebreid met een grote serre. Ruimtelijke kwaliteit en een levendig centrum; helemaal in lijn met ons VVD Centrumplan. De VVD heeft dit plan dus enthousiast gesteund.

We hebben wel een kritische kanttekening geplaatst bij de passage over parkeren in dit raadsvoorstel. Er stond in dat er, gezien de parkeerregels, geen enkel probleem is met de plannen. Maar dat is helaas juist wel het geval! We hebben in Hilversum strikte parkeernormen die voor het centrum als een knellend korset werken. De VVD pleit al jaren voor versoepeling hiervan om gewenste ontwikkelingen in het centrum mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het loslaten van de parkeernormen voor wonen boven winkels.

Wonen boven winkels vindt de VVD belangrijk voor zowel woonruimte voor jongeren, voor ruimtelijke kwaliteit en voor levendigheid en sociale controle in de avonduren in de winkelstraten. Jonge bewoners van bovenwoningen in het voetgangersgebied zullen niet de allergrootste autobezitters zijn. Ook is er rondom het winkelcentrum buiten werktijden in de parkeergarages voldoende parkeercapaciteit voorhanden.

In het geval van Groest 16-18 zouden er volgens de regels voor het nieuwe restaurant maar liefst 12 extra parkeerplaatsen op eigen terrein moeten worden aangelegd. Het plan zou hierdoor natuurlijk volstrekt onhaalbaar worden. Bovendien is er binnen tientallen meters een parkeergarage aanwezig. Op verzoek van de VVD is nu in de stukken vermeld hoe het echt zit en dat het College middels een ontheffingsbesluit in dit specifieke geval van deze regels afwijkt.

Waarom vinden wij dit van belang? Niet alleen vanwege correcte informatie naar de raad (in de vorige collegeperiode had een bepaalde wethouder er een handje van om buiten het zicht van de raad en zijn collega wethouders de parkeernormen naar hartenlust te interpreteren), maar vooral om nogmaals het probleem onder de aandacht te brengen. De VVD heeft bij deze gelegenheid wederom gepleit voor structurele aanpassing van de parkeernormen voor het centrum. Dan komt er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en weet iedereen waar hij aan toe is. Geen heimelijke handjeklap, maar helder beleid.

VVD wethouder Floris Voorink heeft hierop toegezegd deze parkeernormen nadrukkelijk onderdeel te maken van de structuurvisie voor het centrum en liet in de raad weten intussen individuele gevallen van wonen boven winkels met ontheffingsbesluiten van het college mogelijk te willen maken. Een concrete aanvraag ligt op dit moment al op zijn bureau.

Joost van Gilse