Vorige week heeft de gemeenteraad van Hilversum vergaderd over de voortgang van het HOV-project. Tijd voor een update over dit grote project.

Eerst even kort de achtergrond: de HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) is een snelle busverbinding die tussen Huizen en Hilversum aangelegd gaat worden, om sneller, maar vooral betrouwbaarder vervoer voor de toenemende aantallen reizigers op dit traject te garanderen.

Naast het feit dat steeds meer mensen kiezen voor betrouwbaar openbaar vervoer (dat dus niet voortdurend in Hilversum stil staat) en de HOV-lijn dus in een behoefte voorziet, heeft dit project nog een zeer groot voordeel voor Hilversum: er wordt een tunnel onder het spoor bij de Oosterengweg aangelegd, waarmee de laatste grote bottleneck in de Hilversumse ring wordt opgelost.

Voor de Hilversumse automobilisten (en fietsers) biedt de HOV dus ook een grote vooruitgang. Voorts is een goede bereikbaarheid van Hilversum erg belangrijk voor de lokale economie. Bereikbaarheid betekent immers aantrekkelijkheid!

De VVD is tevreden dat veel aandacht is besteed aan de inpassing van de HOV lijn en dat de overlast voor omwonenden dus zeer beperkt zal blijven. Daarnaast neemt de huidige overlast op de Soestdijkerstraatweg enorm af, dat wordt nog wel eens vergeten in de discussie. Hier denderen nu immers tientallen bussen per uur langs.

Het project verloopt tot dusver voorspoedig, ook financieel. Er zijn geen tegenvallers en ook geen aanwijzingen dat deze er gaan komen. De provincie is momenteel druk bezig met het zogenaamde Provinciale Inpassingsplan, dat ervoor moet zorgen dat het tracé zo goed mogelijk aansluit op de bestaande omgeving. Over dit plan heeft de gemeenteraad nu een advies aan de provincie uitgebracht, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de natuur rondom het tracé en de beheersing van de financiële risico’s rondom de aanleg van de tunnel.

Eén van de belangrijkste vraagstukken die overblijft en die in de brief aan de provincie ook aan de orde komt, betreft de weg over Anna’s Hoeve. In het oorspronkelijke plan blijft deze weg liggen op de huidige plek (en zal deze de nieuwe woonwijk doorkruisen), echter diverse partijen en belangengroepen denken dat het beter is deze weg te verleggen en deels parallel aan het spoor en deels langs de Anthony Fokkerweg te leiden.

De VVD fractie heeft hierover nog geen standpunt ingenomen. Wethouder Voorink heeft de raad toegezegd spoedig een overzicht met de voor- en nadelen van beide varianten toe te sturen, de VVD zal op basis daarvan haar besluit bepalen. Het is voor de VVD in elk geval duidelijk dat de Hilversumse bijdrage aan dit project de door de raad bepaalde 2,5 miljoen euro niet mag overstijgen.

Alle zorgvuldige besluitvorming ten spijt, heeft de PvdA fractie besloten zich voortaan tegen de HOV te keren. Let wel: er is niets aan het plan veranderd sinds een jaar geleden, maar de PvdA voelt kennelijk toch de behoefte een scherpe draai te maken. Spijtig voor het vertrouwen in de politiek, maar gelukkig de enige smet op het tot nu toe voorspoedige proces rondom de HOV.

Arno Scheepers