Afgelopen week heeft de gemeenteraad gesproken over de financiën van het Goois Natuurreservaat (het GNR). Die financiën baren de VVD (en diverse andere partijen) ernstige zorgen. Het GNR heeft over 2014 namelijk een tekort op de exploitatie van meer dan drie ton, wat voor deze kleine organisatie zeer veel geld is en een aanslag vormt op de reserves. Het meest zorgwekkende is echter, dat al sprake is van dit forse tekort nog voordat de gemeente Amsterdam zich als participant uit het GNR heeft teruggetrokken, iets wat komende jaren vrijwel zeker zal gaan gebeuren, met flink lagere inkomsten tot gevolg. Tijd voor actie dus.

De VVD heeft altijd veel bewondering gehad voor het GNR. Met beperkte middelen weet de stichting ontzettend veel werk te verzetten voor het behoud van de Gooise natuur, waar vervolgens ontzettend veel mensen profijt van hebben. De groep mensen die wekelijks in de Gooise natuur wandelt, fietst of hardloopt is enorm!

De huidige financiële problemen van het GNR zijn deels verklaarbaar en kunnen voorkomen worden met een (nog) voorzichtiger manier van begroten. Als Amsterdam zijn steun aan het GNR staakt, ontstaat echter een structureel probleem. Om de huidige nood te ledigen, heeft het college voorgesteld eenmalig 1 euro per Hilversummer extra aan het GNR bij te dragen, in de hoop dat de andere gemeenten die deel uitmaken van het GNR dit ook zullen doen. Hoewel de VVD dit een sympathiek idee vindt, worden de structurele problemen hier niet mee opgelost. Daarom heeft de VVD in de commissie voorgesteld deze bijdrage structureel te maken en heeft de wethouder opgeroepen dit in de begroting voor 2016 te verwerken en er bij de regiogemeenten op aan te dringen dit ook te doen.

De VVD is altijd zuinig op de portemonnee van Hilversum en dat blijven we ook. De natuur in het Gooi is echter schitterend en van grote waarde voor Hilversum en voor de regio, een mening die al heel lang breed gedragen wordt in de Hilversumse politiek. Nu is het dus zaak daar naar te handelen en de bijdrage aan het GNR, een slanke en efficiënte organisatie, regio-breed te verhogen. Practice what you preach dus. Omdat je van de prachtige Gooise natuur houdt!

 

Arno Scheepers