Het VVD initiatief om in Hilversum snel Whatsapp in te zetten voor wijkveiligheid is door bewoners enthousiast ontvangen. Een beloftevolle ontwikkeling omdat door de inzet van Whatsapp in bijvoorbeeld Almere het aantal inbraken met 60% is afgenomen. Ook burgemeester Broertjes schaarde zich achter het initiatief en mede dankzij zijn steun werden aanloopproblemen snel weggenomen.

Na een voorzichtig begin door wijkagent Jeffrey Cijs in Hilversum Oost met oorspronkelijk 2 bewoners, heeft de politeman inmiddels negen groepen onder zijn hoede met in totaal 97 deelnemers. De eerste meldingen van verdachte situaties kwamen al snel binnen. Ook in de wijk rond de Kastanjevijver maken de bewoners actief gebruik van een Whatsapp groep. Inmiddels wordt regionale implementatie overwogen evenals de mogelijkheid om je voor deelname via de gemeentelijke website aan te melden. Nu vindt aanmelding nog plaats door een mail te sturen aan de wijkagent.

De kracht van het concept zit hem in de eenvoud. Bewoners kunnen elkaar informeren over verdachte situaties of uitnodigend openstaande ramen en deuren. Vice versa geeft de politie informatie en koppelt terug wat er met de meldingen van de bewoners is gedaan. Dat laatste is cruciaal. En natuurlijk blijft 112 onveranderd voor spoedgevallen bereikbaar.

Een mooie bijkomstigheid met groot potentieel, is dat steeds meer mensen gebruik maken van het ‘nieuwe werken’ en vanuit huis werken. Wanneer ook deze bewoners aan de Whatsapp groep deelnemen komt dat de alertheid in de wijken zeker ten goede.

Deelname vraagt overigens wel om discipline. De berichten moeten ten dienste staan van veiligheid en bijvoorbeeld niet gaan over het organiseren van een buurtbarbeque. Als leidraad voor een effectief gebruik wordt de SAAR methode aangehouden. Signaleer, Alarmeer via 1-1-2, App de waarnemening en Reageer door bijvoorbeeld een verdacht persoon aan te spreken.

Het wachten is op de eerste aanhouding van een inbreker op heterdaad dankzij snelle informatie-uitwisseling via Whatsapp. Daar zal zeker een krachtig signaal vanuit gaan naar het inbrekersgilde dat niets moet hebben van alerte wijkbewoners. Binnenkort zal de burgemeester de gemeenteraad over de eerste positieve ervaringen informeren.

Ruud Verkuijlen
Raadslid