Op 30 april jl. kwam de belangrijke Adviesraad Internationale Vraagstukken AIV met aanbevelingen aan de Nederlandse Regering inzake ons defensiebeleid. Geconstateerd wordt dat Nederland schromelijk achterblijft met zijn defensie-inspanningen (1,16% van het BBP t.o.v. het gemiddelde in de NAVO van 1,6% en een NAVO streefbudget van 2%). Gewaarschuwd wordt dat we met spoed ons veiligheidsbeleid moeten herijken. We zijn na de val van de muur gaan geloven dat het allemaal wel minder kon. Niet alleen de dreiging van ISIS in Syrië, Irak en Noord Afrika, maar vooral ook de door het niet alleen assertieve maar zelfs agressieve Rusland gecreëerde crisis aan de oostflank van Europa laat zien dat we niet kunnen verslappen.

Op dezelfde 30 april lezen we op de Gemeentepagina in de Gooi en Eembode dat Burgemeester Broertjes wil komen tot een nationaal verbod op kernwapens. Hij ondertekende een initiatief hiertoe van PAX. PAX (voorheen IKV/Pax Christi) schrijft op zijn website dat juist nu Rusland dreigt met kernwapens, wij nucleair moeten ontwapenen! Het lijkt wel of we teruggaan in de tijd naar het gebroken geweertje van de jaren tachtig, toen het IKV riep: “Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland.” In 2014 nam voormalig voorman van het IKV, Mient Jan Faber, wijselijk afstand van die vredesdemonstraties in de jaren 80, waar hij zelf de drijvende kracht achter was geweest. Hij noemde het “allemaal romantiek”. Hij verklaarde onder meer: “Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen.”

Probleem is niet alleen de naïviteit van het standpunt dat Pieter Broertjes steunt, maar ook dat hij de gemeentepagina en zijn functie van Burgemeester van Hilversum gebruikt om deze mening actief uit te dragen. PAX adverteert er zelfs mee. Er is geen enkel collegebesluit of raadsbesluit over dit standpunt of deze ondertekening genomen en het betreft ook zeker geen reguliere portefeuillekwestie. Het zou onze verder zeer verdienstelijke burgemeester sieren als hij onafhankelijk boven de partijen blijft staan en dit links-pacifistische geluid slechts communiceert als zijn persoonlijke mening en hier niet meer de officiële gemeentelijke publicaties of zijn functie van burgemeester voor misbruikt.

Joost van Gilse