Komende week wordt in de Hilversumse raad gesproken over de jaarrekening 2014. Hoewel dit in eerste instantie vooral een grote berg cijfers lijkt, is het niettemin een belangrijk moment: het college legt immers verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar. En zowel over de cijfers als het beleid is de VVD tevreden.

De jaarrekening 2014 maakt allereerst duidelijk dat het huishoudboekje van Hilversum er steeds beter begint uit te zien. De schulden dalen licht, de verliezen op grondexploitaties zijn tot een minimum beperkt en tegelijkertijd zijn de lasten nauwelijks toegenomen. Daarnaast is een positief resultaat gerealiseerd van bijna 7,5 miljoen euro. Er is dus alle reden voor enig financieel optimisme! De VVD is blij dat het nieuwe college de financieel streng maar rechtvaardige lijn voortzet.

Ook beleidsmatig is er zeker reden tot tevredenheid. In 2014 zijn diverse onderwerpen opgepakt die voor de VVD hoge prioriteit hebben. Zo is de overgang van de zorgtaken naar Hilversum erg soepel verlopen. Dat is gezien de korte voorbereidingstijd die hiervoor beschikbaar was echt een knappe prestatie. Verder zijn goede stappen gezet om ook de particuliere woningvoorraad duurzamer te maken, is er eindelijk weer rust ontstaan op het Ooievaarplein door gerichte inzet van camera’s en is, last but not least, eindelijk echt begonnen met de centrumvisie en het opknappen van het Langgewenst. Nu we een nieuwe, prachtige bioscoop hebben die honderdduizenden bezoekers trekt, kan het plein al helemaal niet achterblijven. De VVD is zeer benieuwd naar het kostenplaatje van het plan en de dekking die hiervoor gevonden is.

Maar er blijven ook aandachtspunten. De transformatie van de zorgtaken die de gemeente erbij heeft gekregen naar een vraaggestuurd systeem, moet nog van de grond komen. Als dit niet snel gebeurt, zullen Hilversum grote financiële tegenvallers te wachten staan. De recente berichten van wethouders Klamer en Van der Want hierover duidden in deze context al op donkere wolken. Daarnaast is de VVD niet te spreken over het feit dat opnieuw wordt afgeweken van de uitgangspunten op het gebied van woningbouw: al voor het tweede achtereenvolgende jaar worden veel meer sociale woningen gebouwd dan de 33% die in Hilversum en de regio als uitgangspunt geldt. De middenklasse woningen komen er opnieuw bekaaid vanaf. De VVD is dan ook van mening dat komende jaren deze groep extra aandacht moet krijgen.

Deze aandachtspunten ten spijt, kijkt de VVD met een goed gevoel terug op 2014 en hoopt de fractie dat de goede cijfers ook in de kadernota te zien zullen zijn!

Arno Scheepers