Op het eerste VVD Hilversum mini-college afgelopen donderdagavond 4 juni werd er hard en langdurig geklapt voor spreker prof. mr. Eugène Sutorius. Iedereen, waarvan iets minder dan de helft (nog) geen VVD lid, was enthousiast over de emeritus hoogleraar strafrechtwetenschappen die een mini-college gaf over retorica. De kunst van het spreken en daarmee overtuigen werd binnen twee uur overgebracht. De reputatie van Sutorius als één van de mooist sprekende hoogleraren van Nederland werd ook in Hilversum weer bevestigd.

De geboren Hilversummer Sutorius begon zijn college met de basiselementen van de retorica. Kennis en theorie werden afgewisseld met voorbeelden uit het verleden en het heden. De aanwezigen kregen de drie pijlers uitgelegd waaraan iedere goede redenaar aandacht moet besteden. Duidelijk werd dat alleen flink oefenen voor de spiegel niet genoeg is. Tevens werden een aantal gereedschappen doorgenomen waarbij Sutorius zelf de vraag stelde “wat is krachtiger, een goed argument of een beeldend verhaal?”.

Na de pauze werd de toepassing in de praktijk behandeld. Vaardigheden die men kan gebruiken tijdens toespraken in de politiek, op feesten, huwelijken of bij uitvaarten. Eén van de belangrijkste vaardigheden waar een begenadigd spreker over dient te beschikken is ‘de schijn van moeiteloosheid’ of zoals ze in het Italiaans zeggen “sprezzatura”. Tot slot was er ruimte voor een interactieve afsluiting. Sutorius vroeg aan de zaal of er in Nederland voldoende aandacht is voor retorica, welke politici in Den Haag of elders in de wereld de kunst van de retorica beheersen en welke kansen er in ons land nog liggen.

“We zijn bijzonder tevreden over deze avond,” aldus Gerard Ekelmans, secretaris van de VVD Hilversum en initiatiefnemer van het mini-college, “Sutorius heeft de lat hoog gelegd voor een eventuele volgende keer. Maar ook de aanwezigen en de locatie maken de avond tot een succes.” Die locatie was Business School Notenboom aan de Emmastraat. Voor deze gelegenheid had de MBO en HBO onderwijsinstelling drie studenten ingeschakeld om de catering te verzorgen.