VVD Wethouder Floris Voorink heeft het definitieve ontwerp gepresenteerd voor het Langgewenst. Dankzij de jarenlange inzet van de VVD ligt er nu een concreet plan waarmee we het marktplein kunnen voltooien!
De warenmarkt en de mooie nieuwe bioscoop hebben een (boven)regionale functie en het plein verdient een bijpassende allure. De broodnodige aanpak van het marktplein zal naar verwachting ook een belangrijke impuls geven aan de binnenstad.

De VVD heeft zich vele raadsperiodes ingespannen voor een mooi marktplein. Eerst vanuit de oppositie door met onze actie “Ruimte voor de Markt” samen met de marktkooplieden en de omwonenden het verschrikkelijke plan uit 2000 -met een extra ring van 30 meter hoge bebouwing op het huidige plein- van tafel te krijgen. Vervolgens door goede kaders te stellen voor de nieuwe invulling. Hierdoor is het ontwerpproces van de nieuwe bioscoop in goede banen geleid.

Een door de VVD bepleite ondergrondse parkeergarage bleek helaas op dit moment financieel niet haalbaar. De bestemming blijft echter gehandhaafd zodat dit in de toekomst een mogelijk blijft.

Op speciaal verzoek van de VVD is in de vorige raadsperiode vastgelegd dat voordat de sloop van de oude Eurobioscoop begint, eerst bekeken zal worden of de oude gevel nog achter de beplating aanwezig is en de moeite waard is om te behouden. Op de website over het Langgewenst die de VVD Hilversum jarenlang in de lucht heeft gehouden, was op oude foto’s de mooie voormalige Casino gevel te zien. De afgelopen maanden bleek uit onderzoek dat de jugendstil voorgevel nog in redelijke staat aanwezig is, evenals een bijzondere betonnen gebogen schaaldakconstructie!

Toevallig kwam de Atlas voor Gemeenten afgelopen week met de resultaten van een onderzoek dat uitwijst dat gemeenten met veel monumentale en authentieke panden succesvoller zijn. Er is dus ook een duidelijke economische reden om zuinig te zijn op ons verleden.
De VVD wil in de oude Eurobioscoop niet nog meer reguliere horeca zoals aan de Groest in overvloed te vinden is. De VVD ziet liever zoiets als een gezellige foodmarket met een ondergeschikte horecafunctie.

De VVD is om nog een reden blij met het behoud van de oude Eurobioscoop en het plan voor aansluitende nieuwbouw aan weerszijden. Hierdoor ontstaat een gevelwand om de enorme vlakte aan de open zijde wat beslotenheid te geven. Het Langgewenst is qua grootte immers vergelijkbaar met het Vrijthof in Maastricht.

Samengesteld uit abstracte driehoekige vlakken is de vorm van het plein toch helder en blijft de oude morfologie herkenbaar. De bestrating in een warme kleur natuursteen en gebakken klinkers geeft het plein een vriendelijke uitstraling. In het midden tussen de oude en nieuwe bioscoop is een ovaal waterelement gepland. Volgens de VVD zou in het midden hiervan op dit hele grote plein een object als ankerpunt in de zicht-as vanuit de Groest niet misstaan. In dit Dudokjaar is een standbeeld van deze wereldberoemde Hilversumse stadsarchitect misschien wel een passend idee.

Belangrijk punt voor de VVD is ook het versterken van het groene karakter van het centrum. In de 3D impressies van het nieuwe plein is te zien dat met de nu geplande bomen zelfs over 10 jaar nog geen sprake is van een echte groene uitstraling. Het Langgewenst is een heel groot plein en op niet-marktdagen is het een heel groot leeg plein. Dan moet de ruimte voldoende kwaliteit en sfeer van zichzelf hebben. Een parkachtige pleinrand is dan prachtig. De VVD zal in de komende raadsvergadering aan het college verzoeken om meer bomen te planten zodat een mooie aaneengesloten groene omlijsting van het plein ontstaat.

Joost van Gilse