Het is nu eind 2014 en 1 januari 2015, het moment van de transitie van de zorg naar de gemeentes, staat voor de deur. Zijn wij er als Hilversum klaar voor? Op papier; ja! Maar dat betekent niet dat er niets mis kan gaan. We moeten realistisch zijn, want dit is een van grootste decentralisaties sinds vele jaren. Dat zal niet foutloos verlopen, maar daar hebben we ons ook op voorbereid. Dat noemen we de zachte landing. Dit zorgt ervoor dat mensen die al zorg ontvangen, niet opeens geen zorg meer krijgen. In 2015 ontvangen ze nog steeds dezelfde zorg, maar we gaan we juist met deze mensen om de tafel om samen te kijken, naar welke zorg ze nodig hebben.

Wat is dan het verschil met nu? Tot nu toe krijgen mensen de zorg waar ze recht op hebben. Dat kan soms te weinig zijn, maar soms ook te veel. Wij hebben signalen gekregen van Hilversummers die alleen een kleine aanpassing nodig hadden voor de badkamer om zelfstandig te kunnen blijven, maar dan kregen ze een hele hoop andere aanpassingen in het huis erbij, waar ze geen behoefte aan hadden. Een mooi voorbeeld van geld verspillen. En dit geld kan veel beter ingezet worden voor zorg waar mensen wel behoefte aan hebben.

Waar staan wij als VVD voor als het gaat om de decentralisatie van de zorg? We hebben de laatste maanden veel werk verzet om alles op papier goed te regelen, maar daar stopt het natuulijk niet. De grootste klus zal in 2015 plaatsvinden. Dan gaan we aan de slag met de transformatie van de zorg. Wij maken ons hard voor de volgende zaken:

1. Iedereen moet de zorg ontvangen die zij nodig hebben
2. De kwaliteit van de zorg moet goed zijn
3. Het doel moet zijn om mensen weer in hun kracht te zetten
4. De gegevens van Hilversummers moeten veilig en afgeschermd zijn
5. Er moet regionaal samengewerkt worden om vergelijkbare zorg te bieden en voordeel behalen door samen in te kopen
6. De toegang moet laagdrempelig zijn

Het laatste punt is gelukkig voor een belangrijk deel al gerealiseerd. U kunt met u zorgbehoefte terecht op Wilhelminastraat 1-19 in Hilversum, of bellen met 14035.

Diana Abrahams
Raadslid VVD Hilversum