Het Hilversumse college van B&W heeft de resultaten van een intern onderzoek naar de effectiviteit van het subsidiebeleid in Hilversum bekend gemaakt. De conclusies van dit rapport bevestigen een trend waar de VVD de afgelopen jaren al meermaals op gewezen heeft: er is veel te weinig zicht op de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de vele miljoenen euro’s aan subsidie die jaarlijks aan diverse instellingen worden uitgekeerd. De VVD verwelkomt dan ook dit kritische geluid vanuit het college zelf en hoopt dan ook dat serieus werk gemaakt zal gaan worden van de “nieuwe spelregels”, zoals wethouder Jaeger dit verwoordde.

De VVD vindt het verder positief dat het college de doelmatigheid van alle subsidies onder de loep neemt en kennelijk geen heilige huisjes heeft. Noch cultuur, noch sport, noch welzijn zijn boven de twijfel verheven en dat is goed. De VVD vindt het bij het bekijken van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de subsidies heel belangrijk dat veel aandacht wordt besteed aan de doelstellingen waar de subsidies op gebaseerd zijn. Om een recent opnieuw door de VVD fractie aangehaald voorbeeld te gebruiken: het is van groot belang goed na te denken wat het college wil bereiken op welzijnsgebied. Welke concrete doelen zijn gesteld en heeft de (uitvoerings-)instelling bijdragen aan het bereiken van deze doelen? Daarnaast is ook de omvang en onderlinge verhouding van subsidies belangrijk: waarom krijgt het Alzheimer café 6.000 euro subsidie, waar de Parkinson stichting het met 320 euro moet doen? En hoe goed de intenties en het maatschappelijke doel ook zijn, welk doel beoogt de gemeente met het verstrekken van 6.000 euro subsidie aan de Wereldwinkel, hoe nobel deze organisatie ook moge zijn?

Kritische vragen stellen over doelmatigheid begint dus met kijken naar de doelstellingen zelf. Hier wordt dan overigens duidelijk dat ook de gemeenteraad de hand in eigen boezem moet steken. De raad heeft het te vaak laten gebeuren dat forse subsidies werden verstrekt, zonder dat duidelijke doelen waren gesteld aan deze gelden, laat staan dat sprake was van meetbare en concrete indicatoren.

Er is dus werk aan de winkel als het om subsidies gaat. Het kritische rapport van het college is voor de VVD een belangrijke stap in de goede richting. Niet om te bezuinigen, maar om transparant te maken wat er met subsidies gebeurt en daarnaast of deze bijdragen aan de gestelde doelen. Wij zijn benieuwd naar het vervolg.

Arno Scheepers