Onlangs lag in de commissie Economie en bestuur het ‘Preventie- en Handhavingsplan Alcoholmatiging jeugd Gooi en Vechtstreek’ ter advisering aan de raad voor. De aanpak van de alcoholproblematiek heeft de afgelopen periode in het teken gestaan van preventie als onderdeel van het bewustwordingsproces. Tijdens een zogeheten mysteryshop-onderzoek is onder meer gebleken dat in zes(!) van de tien gevallen alcohol werd verstrekt aan jongeren van 15 jaar.

Met name in sportkantines laat de naleving van de nieuwe alcoholwet (die een leeftijdsgrens van achttien jaar stelt voor alcohol) sterk te wensen over. Niet verwonderlijk gezien de controlefrequentie van eenmaal per twee jaar.

Reden voor de VVD om te pleiten voor een substantieel hogere frequentie EN strakke handhaving!

Handhaving blijkt nogal eens een ondergeschoven kindje in de uitvoering van wetten en regels. Daarom wil ik graag nog eens stilstaan bij de nut en noodzaak van handhaving. Het is namelijk minder bekend dat handhaven en het opleggen van bestuurlijk boetes beide ook een preventief doel dienen.
Ten eerste op het gebied van de zogenaamde specifieke preventie, gericht op de dader. De opgelegde straf beoogt te voorkomen dat de dader nogmaals in overtreding gaat. Wie rijdt er niet langzamer nadat hij een boete voor te snel rijden heeft gekregen?
Ten tweede de generale preventie gericht op de samenleving. De strafmaat en de kans om beboet te worden voorkomt dat (in het vorige voorbeeld door alcoholverstrekkers) de regels niet worden nageleefd.

En hierom is een regel zonder voldoende handhaving een loze regel.

Opmerkelijk is dat deze laatste zin letterlijk en prominent op pagina zeven in het eerder genoemde ‘Preventie- en Handhavingplan’ is opgenomen. Opmerkelijk omdat een bezoekfrequentie van eenmaal per twee jaar ver af ligt van de kwalificatie ‘voldoende handhaving’.

Uit navraag bij het ambtelijk apparaat bleek bovendien dat er vrijwel geen bestuurlijke boetes zijn opgelegd het laatste jaar. Waarbij opgemerkt dient te worden dat uitval wegens ziekte onder de slechts drie regionale handhavers daar mede debet aan is geweest.

Reden voor de VVD om burgemeester Broertjes uit te nodigen om met een voorstel voor uitbreiding van de regionale handhavingcapaciteit naar de raad te komen. Een uitnodiging die op voorhand kon rekenen op een constructieve houding van de Christen Unie, het CDA en de SP. Zoals u intussen in de krant heeft kunnen lezen heeft de burgemeester inmiddels aangegeven op de uitnodiging van de VVD in te zullen gaan.

Daarmee kan deze ‘sluitpost’ op de aanpak van het alcoholgebruik onder minderjarigen worden aangepakt en versterkt. Om de aanpak succesvol te maken dienen alle betrokkenen hun verantwoording te nemen: jongeren, ouders, horeca, sportkantines, snackbars, supermarkten, slijterijen EN handhavers.

Ruud Verkuijlen
Raadslid VVD Hilversum