In de raad stond onlangs de veiligheid in Hilversum centraal. Het integraal veiligheidsplan 2015/2018 lag ter stemming voor, met meteen al een eerste wapenfeit. De jaarwisseling is dit jaar in Hilversum rustig verlopen.

Verleden jaar bedroeg de schade nog bijna 100.000 Euro. Dit jaar bleef de schade ‘beperkt’ tot 20.000 Euro. Een mooi resultaat dat voor de VVD niet weg neemt dat waar mogelijk elke Euro op de daders dient te worden verhaald.

Het integraal veiligheidsplan 2015/2018 (IVP) is een uitstekende leidraad geworden om de veiligheid in Hilversum verder te versterken. Burgemeester Broertjes en zijn ambtenaren hebben met steun van de VVD laten zien pal te staan voor de veiligheid in Hilversum. Mede door die inzet is de criminaliteit in Hilversum de laatste periode met 11% gedaald. Een resultaat om trots op te zijn.

De VVD kan zich goed vinden in de nieuw gestelde prioriteiten in het IVP. Dat naast onveiligheidsgevoelens, jeugd & veiligheid en alcohol- & drugsoverlast, ook woninginbraken als prioriteit is opgenomen getuigt van inzicht en betrokkenheid. Het aantal woninginbraken mag dan substantieel zijn afgenomen, maar dat neemt niet weg dat elke inbraak een grote impact op de bewoners heeft. In die zin is elke inbraak er een te veel. Juist de aandacht voor deze en andere slachtoffers is voor de VVD van belang en die aandacht wordt in het IVP nog eens benadrukt.

Oorspronkelijk vormde de ambitie om de onveiligheidsgevoelens af te laten nemen de eerste prioriteit. Een stevige ambitie die gezien het feit dat de criminaliteit is afgenomen terwijl onveiligheidsgevoelens zijn gestegen, waardering en steun verdient. Maar zoals burgemeester Broertjes, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak de Paus citerend, stelde: “er is altijd ruimte voor verbetering”. Geheel in die geest heeft de VVD twee amendementen ingediend om het IVP nog beter te maken.

Het eerste amendement met de titel´Hilversum vergroot veiligheidsgevoel´werd door de VVD samen met de Christen Unie en D66 ingediend met een tweeledig doel:

Ten eerste een positievere toonzetting. Niet langer spreken over onveiligheidsgevoelens maar over veiligheidsgevoel. Hilversum is namelijk niet onveilig. Dat blijkt onder meer uit de omnibusenquête die laat zien dat 90% van de bewoners in de wijk zich veilig voelt.
Om de haalbaarheid van de prioriteit veiligheidsgevoel te vergroten hebben wij daarom de reikwijdte, die oorspronkelijk ook de woonwijken in Noord en Oost omvatte, laten terugbrengen. Het veiligheidsgevoel heeft nu nog slechts prioriteit op locaties waarvan de bewoners hebben aangegeven zich het vaakst onveilig te voelen: hangplekken van jongeren, het centrum, uitgaansgelegenheden en het NS station

Ten tweede vonden wij het nodig om deze prioriteit meer precies te maken. Daarom hebben wij een tabel met indicatoren laten opnemen. Gelijk met de indiening van het amendement heeft de VVD voorgesteld om vanaf nu alleen nog maar het veiligheidsgevoel te meten.

Met een tweede amendement genaamd ´Veiligheid en senioren´ richtte de VVD zich op de veiligheid van zelfstandig wonende senioren. Daarbij hebben wij twee aspecten benadrukt.

1. Hilversum is een veilige plaats om te wonen
2. Centraal staat de zelfstandigheid van senioren, niet hun afhankelijkheid.

Maar als het veilig is en de criminaliteitscijfers daar geen aanleiding toe geven waarom dan toch dit amendement? Besturen is ook vooruitzien. De VVD wil de veiligheid van senioren met het oog op een aantal ontwikkelingen veilig stellen. Hilversum loopt landelijk voorop qua vergrijzing en de overheid stimuleert dat ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen. Veiligheid is daarbij een essentiële voorwaarde.

Ook was recent in de Gooi en Eemlander nog te lezen dat de brandweer Gooi en Vechtstreek zich zorgen maakt om de brandveiligheid in seniorenwoningen. Dit amendement sluit onder meer aan op dat signaal. Naast de brandveiligheid vinden wij het ook belangrijk dat innovatie wordt bevorderd om de verbinding van senioren met hun sociale omgeving zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Met steun van alle fracties in de raad zijn beide amendementen ingediend en de inhoud wordt de burgemeester overgenomen in het IVP.

De komende jaren zal uitvoering moeten worden gegeven aan het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. Net als in de voorgaande periode zal de VVD die uitvoering waar mogelijk steunen om een veilig Hilversum nog veiliger te maken.

Ruud Verkuijlen