Onlangs liet Dudok Wonen weten te stoppen met de ontwikkeling van de woontoren aan de Van Linschotenlaan. De VVD is altijd fel tegenstander geweest van deze toren. Iedere keer bleek er meer geld bij te moeten en bleek er op de uitvoering bezuinigd te moeten worden om het project haalbaar te maken. Ondergronds parkeren verdween, de gemeente moest o.a. extra bijdragen aan het verleggen van kabels en leidingen en de vorm van het gebouw werd versimpeld.

De lompe, naar boven toe steeds breder wordende torenflat werd er niet mooier op. De VVD was in 2007 al bang “dat het ontwerp (‘een paar uurtjes fröbelen met pitriet’) in de praktijk erg tegenvalt en als storend element in de omgeving zal worden ervaren.

Goed dus dat dit project niet door gaat. Het stamt immers nog uit de tijd dat onder leiding van de PvdA de ‘woningnood’ koste wat het kost te lijf moest worden gegaan. Kwantiteit ging voor ruimtelijke kwaliteit. Met grote overstekken werd op een klein postzegeltje grond een volumineus project gepropt. De VVD vond toen al “dat niet elk beschikbaar plekje volgeplempt moet worden met asfalt en beton.

Erg hypocriet is nu de reactie van Hart voor Hilversum. De VVD trok in de vergadering van de raadscommissie destijds fel van leer tegen het plan. De VVD noemde het een typisch voorbeeld van hoe wanbeleid tot hoogbouw leidt en vond dat de gemeente z’n verlies had moeten nemen en adviseerde hier een parkje te realiseren. Alleen GroenLinks steunde de VVD toen in haar verzet. Diverse partijen bepleitten dat dit een mooie “landmark” zou worden bij de ingang van Hilversum. Met overgrote meerderheid werd zelfs besloten dat de toren twee lagen hoger moest worden. Eerder was dit al enthousiast door enkele raadleden waaronder Leonie Sazias aan de wethouder als suggestie meegegeven. Partijen als Hart voor Hilversum (toen nog DLPH geheten) die de mond vol hebben van burgerparticipatie passeerden hiermee ook in één klap de klankbordgroep van het Van Riebeeckkwartier.

Kortom, de VVD is blij met het stoppen van dit plan en met het voortschrijdend inzicht bij sommige partijen, maar vindt ook dat met name Hart voor Hilversum wat meer bescheidenheid zou passen in het victorie kraaien bij de stopzetting van dit plan.

Joost van Gilse