Op 12 november heeft de overgrote meerderheid van de gemeenteraad in al haar wijsheid besloten om op initiatief van Hart voor Hilversum en GroenLinks geld te gaan spenderen aan een stadsdichter. Het gaat niet om heel veel geld (zo’n € 5.000,= per jaar), maar toch. Op 28 januari jongstleden kondigde het college aan op verzoek van de raad inderdaad zo’n stadsdichter te gaan werven.

Indien de raad vindt dat we de gemeente een culturele impuls moeten geven op het gebied van dichtkunst, dan zijn er volgens de VVD veel betere manieren. Een heel mooi voorbeeld is de gemeente Middelburg met het poëzieproject “Sprekende gevels”. Kale muren in de binnenstad worden voorzien van aansprekende gedichten.

Ook in Hilversum zou de binnenstad op deze manier een aardige impuls kunnen krijgen. Bijvoorbeeld de betonnen centrumzijde van de toren tegenover het station zou er echt een stuk sympathieker van worden.
Als we dan gedichten selecteren die gaan over het vrije woord, dan sluiten we als mediastad ook nog eens mooi aan op de (vrijheid van de) media.

In plaats van een aantal jaren € 5.000,= per jaar over de balk te gooien voor wat vluchtige gelegenheidsrijmpjes, zouden we dit geld volgens de VVD veel beter kunnen aanwenden voor iets blijvends op cultuurgebied in de binnenstad!

Joost van Gilse