Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Omdat de Provinciale Staten ook de Eerste Kamer kiezen, hebben deze verkiezingen een belangrijke extra lading gekregen: hoe denkt Nederland over de koers van het Kabinet Rutte II ? Een belangrijke vraag, waar gelukkig duidelijke antwoorden op te vinden zijn. Ik pak er drie thema’s uit.

Economie
Het ging slecht met de Nederlandse economie. De werkloosheid steeg snel,  net als de staatsschuld. Vanaf zijn aantreden als premier, heeft Mark Rutte er alles aan gedaan de Nederlandse financiën op orde te brengen. Door de explosief stijgende staatsschuld, dreigde toekomstige generaties Nederlanders opgezadeld te worden met torenhoge lasten. De liberale premier en zijn kabinet zijn evenwel niet in de verleidelijke val getrapt met geld te gaan smijten, maar hebben de broekriem aangehaald. Vooral door stevig in de uitgaven te snijden is Rutte erin geslaagd de enorme groei van de kosten een halt toe te roepen. De SP en diverse economen van linkse signatuur riepen jarenlang om het hardst dat “de economie kapot zou worden bezuinigd”. Het resultaat? De Nederlandse economie groeit weer. Niet alleen sneller dan verwacht, maar ook sneller dan de meeste andere Europese landen. Door de enorme focus op gezonde overheidsfinanciën, hebben bedrijven en beleggers daarnaast veel vertrouwen in onze economie. Dat is goed voor de werkgelegenheid, die gelukkig ook weer aan het toenemen is!

Zorg
De kosten van het Nederlandse zorgstelsel stegen explosief. Elk jaar zagen Nederlanders de kosten van hun zorgpremies met vele euro’s toenemen. Mark Rutte en zijn zorgminister Edith Schippers zagen dat het zo niet langer kon. De Nederlandse zorg moest drastisch hervormd worden. Meer  concurrentie en marktwerking moest tot lagere prijzen leiden, daarnaast werd het eindelijk weer eens belangrijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen van mensen te kijken. “De zorg wordt afgebroken”, riep de SP jarenlang, allerhande doemscenario’s verkondigend. Het resultaat? Het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse kwam dit jaar tot de conclusie dat het Nederlandse zorgstelsel het beste van Europa is. De voornaamste reden: de uitstekende Nederlandse zorgverzekering.

Veiligheid
Op het gebied van veiligheid waren de uitdagingen groot. De rol van het slachtoffer was te vaak ondergeschikt, veel misdrijven bleven onopgelost. De VVD heeft het vergroten van veiligheid vanaf het begin tot een speerpunt gemaakt. Want als je niet veilig bent, kun je je ook niet vrij voelen. Daarom is er veel aandacht besteed aan meer agenten op straat, minder bureaucratie en het vergroten van de pakkans. Het resultaat? Minder overvallen, minder straatroof en minder openlijk geweld. Door dit onderwerp de aandacht te geven die het verdient, is Nederland een stuk veiliger geworden afgelopen jaren.

Natuurlijk mogen we ook de Provinciale Staten zelf niet vergeten. Gelukkig heeft de VVD in Noord-Holland hier dezelfde liberale stempel weten te drukken. Gedeputeerde Elisabeth Post heeft de afgelopen vijf jaar onvermoeibaar gewerkt aan het verbeteren van de Noord-Hollandse infrastructuur, waarmee zij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de gezonde en kansrijke economie in onze provincie.

Voor mij is het dan ook crystal clear. Een goed draaiende economie is essentieel voor de werkgelegenheid en onze welvaart in het algemeen. Goede, betaalbare zorg is een basiselement in een beschaafd land. En de golf van geweld die het wereldtoneel recent heeft overspoeld, maken eens te meer duidelijk hoe waardevol onze vrijheid en veiligheid zijn. En dus stem ik morgen VVD. Omdat ik van Nederland houd. En omdat deze zaken bij dé liberale partij van Nederland in de beste handen zijn.

Arno Scheepers