In verschillende gemeenten levert het gebruik van Whatsapp een positieve bijdrage aan de veiligheid in woonwijken. Recent in Almere resulteerde dat in een afname van het aantal inbraken in de Stripheldenbuurt in een jaar van 43 naar 17.

De mogelijkheid voor bewoners om snel beeld, geluid en berichten onderling en met diverse organisaties zoals de gemeente en de wijkagent te kunnen delen, levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid, saamhorigheid en veiligheid. De mogelijkheid om actief en binnen een groep informatie uit te wisselen verstevigt bovendien het wijkgevoel. Daar ligt ook de toegevoegde waarde van Whatsapp ten opzichte van bijvoorbeeld Burgernet.

In januari 2015 diende de VVD een amendement in over de veiligheid van senioren.  Dat werd unaniem door de gemeenteraad en burgemeester Broertjes overgenomen. In het amendement wordt de autonomie van senioren en de daarmee samenhangende mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen benadrukt. Met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid is voor ouderen de verbinding met andere wijkbewoners van belang. Het VVD amendement nodigde in dat kader de burgemeester uit om de toepassing van innovaties zoals Whatsapp te bevorderen. Bijkomend voordeel is dat voor steeds meer senioren het gebruik van social media en het bezit van een smartphone gemeengoed aan het worden is.

Natuurlijk is een Whatsapp-groep niet alleen voor seniore bewoners, maar voor alle wijkbewoners van toegevoegde waarde. De toepassing sluit ook nauw aan bij een ambitie in het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. De ambitie namelijk om bewoners meer  te betrekken bij het versterken van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk. Daaraan kan bijvoorbeeld invulling worden gegeven door de bewoners zelf de deelname aan een Whatsapp groep te laten beheren. Gemeente, wijkagent en anderen, zoals woning coöperaties, participeren dan actief met de bewoners in een betrokken rol.

Er doet zich een uitgelezen kans voor om een eerste Whatsapp pilot te draaien. Op 1 april ligt het besluit in de Gemeenteraad voor om het cameratoezicht op het Ooievaarplein te beëindigen. De camera die met niet aflatende steun van de VVD door burgemeester Broertjes op het plein is geplaatst heeft daar de rust voor het eerst sinds 2008 teruggebracht. De ingezette intensivering van de integrale aanpak moet die rust nu zonder camera blijvend veiligstellen. Een Whatsapp pilot zou een mooie toevoeging aan die aanpak kunnen zijn tegen zeer geringe kosten.

De burgemeester en de politie hebben al aangegeven positief te staan tegenover het VVD initiatief om een pilot te starten.

Ruud Verkuijlen