Hilversum vervult wat betreft middelbaar onderwijs een regionale functie. Veel scholieren uit omliggende gemeentes gaan in Hilversum naar de middelbare school. Op de route die ze hiervoor moeten afleggen kunnen vervelende situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een lekke band of een valpartij van de fiets. Gelukkig hebben scholieren veelal hun mobiele telefoon bij zich, maar de VVD Hilversum pleit in navolging van het initiatief van de VVD Wijdemeren voor zogenaamde veilige honken langs de fietsroute waar scholieren betrouwbare hulp kunnen krijgen. Deze bekende adressen moeten een uitkomst brengen voor scholieren die onderweg in problemen zijn geraakt.

Het Veilig Honk project is ooit ontstaan in Australië en al langer dan tien jaar in meer dan vijfentwintig gemeentes van ons land actief. De adressen zijn bekend bij de leerlingen, de scholen en de gemeente. Ook zijn ze duidelijk herkenbaar aan een Veilig Honk bord. De mensen daar weten hoe te helpen: even een band plakken, een ruzie sussen, een pleister plakken, of een leenfiets meegeven.

De gemeente Hilversum is met haar vele middelbare scholen natuurlijk een belangrijke schakel. Het gaat hier om een naadloze samenwerking tussen Hilversum en Wijdemeren, zodat alle jongeren die in Hilversum naar school gaan gebruik kunnen maken van het Veilig Honk concept. De VVD hecht aan veiligheid in de samenleving, ook voor onze middelbare scholieren. Daarom zullen we ons gaan inzetten om ervoor te zorgen dat dit plan niet alleen een zo groot mogelijke steun in de gemeenteraad zal vinden, maar dat later ook omliggende gemeentes zullen participeren met Hilversum en Wijdemeren om het Veilig Honk concept een succes in de gehele regio te maken.

De motie Veilig Honk wordt donderdag 26 maart ingebracht in de gemeenteraad van Wijdemeren. Vervolgens zal op woensdag 1 april een motie met identieke strekking in de gemeenteraad van Hilversum worden ingebracht door de VVD. Wanneer beide moties worden aangenomen is het doel het project bij de start van het nieuwe schooljaar 2015-2016 operationeel te hebben.

Freek Reijmerink