Verkiezingstijd, een prachtige tijd, waarin de diverse partijen hun fantasie de vrije loop laten en de meest fantastische plannen aan de Hilversumse kiezer voorleggen. Maar soms gaat dat wel heel erg makkelijk. Mooie plannen zijn natuurlijk één ding, maar aan mooie plannen hangt vaak helaas ook een dito prijskaartje. En daar hebben veel partijen nou weer niet zo goed over nagedacht. De komende drie dagen ga ik de meest saillante voorbeelden hiervan er voor u uitlichten.

Allereerst Hart voor Hilversum, de lokale partij die zich onder invloed van oud-SP’er Karin Walters profileert als de nieuwe ‘tegenpartij’. Als wethouder financiën liet zij de Hilversumse schuld met tientallen miljoenen euro’s oplopen en helaas laat het verkiezingsprogramma geen verbetering zien. Het programma van HvH is in eerste instantie nogal lastig financieel te vertalen omdat er nauwelijks een meetbare, concrete doelstelling te vinden is (zinnen als “er moeten voldoende sociale huurwoningen zijn” en “toerisme aantrekken, mediastad is ook shoppingstad” voeren de boventoon, ‘SMART’ wordt het zelden), toch blijkt dat de lokale partij wel veel plannen heeft, maar geen geld.

Allereerst wil HvH bij structurele drukte op de Johan Gerardtsweg het verkeer omleiden via de Erfgooiersstraat. Even afgezien van het feit dat de partij van de zelfverklaarde burgerparticipatie hier niemand in Hilversum Noord over heeft gesproken (in Noord is men ‘not amused’ over deze plannen), wordt er nergens gesproken over de kosten. En geloof me, het verleggen van de rondweg rond Hilversum (want daar komt het gewoon op neer) is een peperdure aangelegenheid (gevalletje van minimaal zes nullen). Het eerste gapende gat in de begroting is een feit. Verder wil HvH meer blauw op straat, meer ‘chill-plekken’ voor jongere, steun aan dierenasiel Crailo en meer snelfietsroutes. Ook daar hangen flinke prijskaartjes aan.

Tot slot, en dat blijkt misschien wel het grootste luchtkasteel van deze hele campagne, wil ook HvH (net als Groen Links, D66 en de PvdA) dat de oude City-bioscoop aan het Herenplein omgebouwd wordt tot nieuw theater. Prachtig natuurlijk, maar wel peperduur. Het pand moet gekocht worden, verbouwd en dan moet ook de exploitatie nog rendabel zijn. Op de vraag wie dat moet betalen, heeft HvH heel makkelijk even geen antwoord. Het gevolg: een tekort van vele miljoenen euro’s. Groen Links heeft overigens vergelijkbare plannen, maar net zo min nagedacht over de betaalbaarheid.

Heeft HvH dan helemaal geen financiële onderbouwing? Nou, ze denken van wel, maar het valt erg tegen. De lokalen benoemen wel de schuldenlast (die is overigens verkeerd berekend), maar aflossen om de rentelast omlaag te krijgen komt in hun verhaal niet voor. Nee, HvH wil geen HOV (levert nauwelijks geld op) en wil vooral “minder gemeentelijke kosten”. Dat Hilversum hier de afgelopen vier jaar al 15 miljoen euro op bezuinigd heeft en de rek er dus wel uit is, vergeet men gemakshalve.
Al met al is het pijnlijk te constateren dat Hart voor Hilversum en vooral Karin Walters financieel nog steeds weinig geleerd lijken te hebben. Veel vooral vage plannen, soms peperduur, maar geen dekking en nog altijd geen ambitie om schulden af te lossen. Dit is onverstandig en vooral hard voor Hilversum.

Arno