Vandaag is alweer de laatste aflevering van de miniserie over Hilversumse manestralen en luchtkastelen: Ongrijpbare plannen, waar de partijen die ze bedacht hebben de benodigde euro’s even uit het oog hebben verloren. In het slotdeel komt Hilversum1 aan de orde. Eens kijken hoe deze partij, die in haar eigen programma “suggestieve toezeggingen, valse beloften en mooipraterij” hekelt, zelf heeft nagedacht over de onderbouwing van haar plannen.

Het begint alvast mooi met een uitgebreide verhandeling over de zorgtaken die op de gemeente afkomen, gepaard met een bezuiniging vanuit Dan Haag. Hoewel het parlement hier al grotendeels over besloten heeft, is de oplossing van Hilversum1 even praktisch als constructief: We gaan gewoon protesteren en zeggen dat we het er niet mee eens zijn. Prachtig. In plaats van nadenken hoe de zorg zo goed mogelijk door Hilversum uitgevoerd kan worden, speelt Hilversum1 de rol van recalcitrante struisvogel. Noch voor de zorg, noch voor de financiën is er een oplossing.

Dan komt de partij van Hans Roos lekker op gang en kan het grote spenderen beginnen: Goedkopere sociale koopwoningen, een glasvezelverbinding naar Kerkelanden, het asfalteren van fietspaden, meer geld voor armoedebestrijding, geld voor de nieuwbouw van Crailo; Hilversum1 strooit met geld alsof het pepernoten zijn. Als klap op de vuurpijl wil de partij een tunnel ónder de hei. Werkelijk briljant, dat is het prijskaartje van de HOV keer tien! Hilversum1 geeft echt een enorme bak met extra geld uit en zegt werkelijk nergens waar dit van betaald gaat worden. Over suggestieve toezeggingen, valse beloften en mooipraterij gesproken. Als het om geld uitgeven gaat, mag het volume van Hilversum1 wel wat omlaag…

Wat de schulden betreft, is Hilversum1 nogal ambivalent (nog afgezien van het feit dat men de schuld met 56 miljoen euro overdrijft): Ja we moeten aflossen, maar nu kan dat nog niet. Aparte uitspraak van de partij van Hans Roos, die de afgelopen vier jaar voor meer aflossen heeft gepleit. Maar Hans, je kan tevreden zijn: volgens de laatste prognose is het saldo van de schulden eind 2014 159 miljoen, lager dan bij de start van dit college.

De moraal van dit drieluik is duidelijk: het is veel aantrekkelijker prachtige ideeën aan de kiezer voor te leggen in plaats van een realistisch, sober verhaal. Maar mooie plannen lanceren zonder na te denken hoe deze betaald moeten worden, is wel erg makkelijk en naar mijn mening bovendien niet erg eerlijk. De VVD heeft, en daar ben ik stiekem een klein beetje trots op, haar hele verkiezingsprogramma doorgerekend. Wij beloven niets wat we niet kunnen betalen. Zeker, dat betekent keuzes maken, maar daar zijn we open over. Omdat we van een sluitend huishoudboekje houden… en omdat we van Hilversum houden!

Arno