De Hilversumse schuldenlast blijft de gemoederen bezighouden. Laat ik allereerst zeggen dat ik daar vooral heel blij mee ben! Heel lang heeft de Hilversumse politiek nauwelijks aandacht voor dit onderwerp gehad, met alle gevolgen van dien. Want de schulden van onze gemeente zijn hoog, daar valt eigenlijk niet over te discussiëren. En toch ontstaat er elke keer weer mist en discussie rondom de schulden. Die wil ik graag wegnemen.

Eerst maar even kort iets droogs over wat de schulden nu precies inhouden. Als we praten over de schulden van Hilversum, dan gaat het over de zogenaamde vaste schuld. Met andere woorden: de leningen die wij aangegaan zijn bij banken voor langere termijn (een soort hypotheken). Alleen op deze leningen betalen wij rente. Hilversum heeft ook kortlopende schulden. Dit zijn bijvoorbeeld schulden aan leveranciers en deze fluctueren sterk. De gemeente betaalt hier geen rente over en bovendien kunnen deze kortlopende schulden weggestreept worden tegen kortlopende vorderingen (zoals belastinginkomsten die de gemeente nog gaat ontvangen). Door het vluchtige karakter van kortlopende schulden en vorderingen, wordt daarom bij het beoordelen van de schuldpositie alleen naar de vaste, langlopende schulden gekeken.

Vanaf 2006 zijn de vaste schulden sterk gestegen in Hilversum. Sterker nog, eind 2010 waren ze bijna verdubbeld. Dit college is, op sterk aandringen van de VVD, hard aan de slag gegaan met aflossen, ondanks zware economische tegenwind en bezuinigingen uit Den Haag. En met resultaat. De verwachting is dat de schulden eind dit jaar op 159 miljoen euro uitkomen: nog steeds hoog, maar onder het niveau van eind 2010 (zie illustratie).

Hart voor Hilversum en Hilversum 1 beweren dat de schulden van Hilversum 220 miljoen euro bedragen en dat sprake is van “verborgen schulden”. Dat is dus onzin. Ik snap dat het voor hen moeilijk te verkroppen is dat dit college met het aflossen een knappe prestatie heeft geleverd, maar door de schuld met 60 miljoen euro op te blazen hebben de lokale partijen het of niet begrepen, of ze verkondigen bewust onwaarheden. Ik hoop maar op het eerste…

Tot slot deel ik de weergave in de Gooi en Eemlander van maandag eigenlijk niet dat er geen zorgen zijn over de rode cijfers. De VVD heeft extra aflossen in haar verkiezingsprogramma staan, D66 benoemt de schulden als een probleem en Hans Haselager van de PvdA zegt expliciet dat Hilversum gewoon door moet gaan met aflossen. Het CDA hamert al jaren op financiële discipline. Kortom, de rode cijfers maken zijn nog altijd een punt van zorg voor veel Hilversumse politici. Ik hoop dat dit zo blijft!

Arno Scheepers
VVD – Lijst 2 – no. 2