Gisteren ben ik de miniserie over grootse plannen in de Hilversumse politiek zonder financiële ruggengraat begonnen met Hart voor Hilversum, de partij met een helaas horizontale leercurve als het om gezonde financiën gaat. Vandaag is D66 aan de beurt, een partij die al weer acht jaar deel uitmaakt van het bestuur van onze gemeente.

Het verkiezingsprogramma van D66 begint meteen leuk. Hoewel het gemeenteraadsverkiezingen betreft, krijgt de huidige regering van VVD en PvdA er even van langs. “De keuzes van dit kabinet treffen Hilversum hard”, zo stelt D66 Hilversum. Als je dat leest, vraag je je toch even af of de Hilversumse tak het afgelopen half jaar wel opgelet heeft. D66 is namelijk één van de ‘favoriete oppositiepartijen’ van dit kabinet en heeft vrijwel alle belangrijke maatregelen gesteund. D66 Hilversum neemt dus afstand van de Haagse fractie, een verrassende wending!

In het programma van D66 valt in financieel opzicht een aantal dingen op. In de eerste plaats wil D66 weer extra gaan investeren in cultuur, iets dat nogal in tegenspraak is met het beleid van de eigen wethouder, Erik van der Want, de afgelopen twee jaar. Om hoeveel geld het gaat wordt niet gezegd, maar meer is het zeker. Daarbij valt ook D66 als een blok voor het luchtkasteel van de oude City-bioscoop als theater aan het Herenplein. Nogmaals, peperduur en niemand weet of het wel exploitabel is. Gevalletje blanco cheque, zo lijkt het. Heeft D66 dan niets geleerd van het financiële debacle met De Vorstin?

Verder wil D66 eventuele bezuinigingen uit Den Haag op geld voor onderwijshuisvesting compenseren. Dit is om twee redenen bijzonder. In de vorige collegeperiode (toen Karin Walters verantwoordelijk was voor het huishoudboekje) is een grote portie geld wat bedoeld was voor onderhoud van scholen aan hele andere dingen besteed. Had D66 toen beter opgelet, hadden we nu meer geld voor scholen gehad. Verder is het compenseren van bezuinigingen uit Den Haag natuurlijk heel nobel, maar het moet wel ergens van betaald worden. Daar schrijft men niets over.

Hoewel D66 verstandig schrijft de schulden verder te willen afbouwen, wekken bovenstaande voorbeelden toch wel wat twijfel. De afgelopen week werd die twijfel versterkt door lijsttrekker Jaeger, die vrolijk de portefeuille van de gemeente trok en een paar miljoen euro op tafel legde voor zorgkosten, nog voordat het definitieve resultaat over 2013 bekend is. De fractie floot haar lijsttrekker daags erna gelukkig verstandig terug en vroeg eerst om onderzoek, maar zulk financieel cowboygedrag geeft toch te denken.

D66 leek de afgelopen vier jaar, onder de financieel behoedzame vleugels van de VVD, het financiële rechte pad weer gevonden te hebben. Geld bedoeld voor onderwijshuisvesting werd eindelijk weer aan scholen besteed, er kwamen geen onbetaalbare en overambitieuze bouwplannen meer en langzaamaan begonnen de schulden te dalen. Laten we hopen dat D66 ook financieel vooruit wil blijven gaan en niet opnieuw verleid wordt om meer geld uit te geven dan er beschikbaar is.

Arno Scheepers
Lijst 2 – no. 2