Het is de ambitie van het huidige college en de raad om in de komende vier jaar het gevoel van veiligheid te vergroten. Dat is geen eenvoudige opgave omdat de criminaliteitscijfers over de gehele breedte een dalende trend laten zien terwijl gelijktijdig het gevoel van veiligheid afneemt. Op zoek naar een verklaring wordt vaak de berichtgeving in de lokale media als een van de oorzaken genoemd.

Maar is dat niet wat al te makkelijk? Al die berichten over geweld, mishandeling en vernieling de schuld geven van het dalende gevoel van veiligheid? De lokale media zijn toch ook actief in steden waar het veiligheidsgevoel juist toeneemt?

Interessanter is het om te zien wat nieuwswaarde heeft voor de volgers van de lokale media. In de grote steden heeft een vernieling door de grote aantallen geen nieuwswaarde meer, net als een eenvoudige straatroof of mishandeling. Terwijl in Hilversum deze vormen van criminaliteit regelmatig het nieuws halen. Dat zal in min of meerdere mate het gevoel van veiligheid beïnvloeden, maar veel belangrijk is dat daar uit af valt te leiden dat de inwoners van Hilversum ook die lichte vergrijpen niet normaal en niet acceptabel vinden.

Geregeld lees ik mijn lokale krant vanuit dat perspectief en besef bij het lezen over een eenvoudige vernieling hoe waardevol het is dat dit in Hilversum nog steeds nieuws is.

Misschien moeten we de berichtgeving in de lokale media over criminaliteit meer als een gegeven beschouwen en ons richten op zaken waar wij vanuit de raad invloed op kunnen uitoefenen. Het realiseren van tijdelijk cameratoezicht op het Ooievaarplein bijvoorbeeld, daarvan hebben de bewoners aangegeven dat het hun gevoel van veiligheid zal vergroten.

Ruud Verkuijlen